Nordijski tek odlična popestritev teka

24. 1. 2012

Hoja na smučeh je primerna tako za začetnike kot tudi za popestritev treningov tekačev, saj vam vključitev druge discipline dvigne motivacijo, hkrati pa ostanete v telesni pripravljenosti.

Znano je, da si vrhunski športniki izven sezone ukvarjajo z različnimi športi zaradi popestritve in preprečevanja monotonosti.

Pri nordijski hoji na smučeh je aktivnih še več mišic, kot pri nordijski hoji. Krepijo se večje mišične verige na rokah nogah in trupu. Pritisk na sklepe je minimalen, saj se sile porazdelijo na celotno dolžino smuči in tudi  na palice. Iz enostavne nordijske hoje postopoma preidemo na rahel tek. Nordijski tek je predvsem dober za izboljšanje gibljivosti, koordinacije, splošne moči in ravnotežja. Prav ravnotežje je tisto, ki vas prisili k aktivnemu vključevanju večjih mišičnih skupin za ohranjanje pravilne dinamične drže.

Obremenitev si pri nordijski hoji ali teku na smučeh določamo z izborom tehnike, hitrosti gibanja ali razgibanostjo terena. Za začetnike je primerna hoja na smučeh v klasični tehniki na ravnini, ki se izvaja v urezanih snežnih tirnicah. Hoditi znamo vsi, zato ni razloga za strah pred hojo na smučeh v snežnih tirnicah.

Začnemo s prilagajanjem na smuči na eni in drugi nogi, nato s preprosto hojo. Uporaba palic je pri začetnikih pomembna za ravnotežje. V nadaljevanju pa nam služi kot pomoč pri odrivanju. Tehnik nordijskega teka na smučeh je veliko. Izberete  si tisto, ki vam glede na vašo postavo in zmogljivost najbolj ustreza in vam omogoča najbolj lahkotno drsenje v smučinah.

Pomembno je, da krepite telo ter hkrati uživate v prijetnem naravnem okolju. Predlagamo vam, da izkoristite naravne danosti v svojem okolju in si to rekreacijo privoščite, kadar imate čas. Pol ure intenzivne hoje  ali rahlega teka je dovolj za kurjenje maščobnih celic ali krepitev telesa. Pokazatelj  za primerno intenzivnost začetnikov je aktivnost pri kateri se lahko še normalno pogovarjaš.

Učinek bo dosežen, ko vam bo v drugi polovici vadbe priteklo nekaj znoja, s katerim se boste  znebili nekaj strupov v telesu.  Nordijski hoja ali tek na smučeh je najprimernejša in najdostopnejša vadba v zimskem času. Izkoristite jo za vaše dobro in še boljše počutje!

Egidij Kozjek, prof. športne vzgoje in učitelj nordijskega teka

Značke: tečemo pozimi