Našli smo top tekaške copate za vse, ki imate širša stopala

Našli smo top tekaške copate za vse, ki imate širša stopala (foto: Profimedia) Profimedia
30. 5. 2019

Tekači smo vseh oblik in velikosti. Prav tako naša stopala, ki nas podpirajo kilometre in kilometre. Zato je pomembno, da si vzamemo čas in najdemo tekaške copate, ki nam bodo zares ustrezali. Vam iskanje povzroča preglavice, ker imate širša stopala in/ali visok nart?

Pri Hervisu je v sodelovanju z vrhunskimi trenerji in tekači nastal test tekaške obutve 2019, ki vam bo pomagal pri izbiri.

Pretečenih je bilo veliko kilometrov, narejena je bila analiza in na koncu so trenerji izbrali naslednje, ki jih priporočajo vsem, ki imate širša stopala. Seveda ne pozabite pri izbiri upoštevati tudi podlage, po kateri boste tekli, težo, kakšne bodo vaše razdalje ...

Vsi copati so vam na voljo v Hervisovih prodajalnah in na www.hervis.si

MIZUNO Wave Prodigy 2

Ženski model
Testirala Renata
Nevtralni / razdalja

S copati Mizuno imam dobre izkušnje, zato vedno pričakujem najboljše. Wave Prodigy 2 je lahek, dobro blažen, zračen in odziven na urejeni podlagi. Po teku navkreber po asfaltu se je copat izkazal kot zelo hiter, pri teku navzdol pa ga je izdala nestabilnost, kar pripisujem tudi svoji rahli pronaciji. Čutila sem nekoliko slabši oprijem stopala. Pri tekačicah, ki jim nizek kroj copata ne ustreza, lahko povzroči boleče prste in nohte, saj se ti dotikajo mrežice na zgornjem delu copata.

Priporočam ga rekreativnim tekačicam, ki tečejo po urejeni podlagi na krajše in tudi daljše razdalje, takšnim z nevtralnim stopalom in širšim prstnim delom stopala.

Prednosti: odzivnost, lahkost, dobra tehnologija zračenja
Slabosti: nestabilnost, nizek kroj, neudobnost

ASICS Gel Nimbus 21

Ženski model
Testirala Nataša
Nevtralni / razdalja

Med tekom mi je copat omogočal naravno gibanje stopala, hkrati mi je zagotavljal dober oprijem in odriv od podlage. Imela sem občutek lahkotnega in hitrega odriva, copatu sem zaupala. Ima mehak in zelo udoben jezik, ki se kljub temu ni premikal. Zgornji del copata je narejen iz brezšivnega in lahkega materiala, ki mi je omogočal zračnost in udobje.

Sprednji del je ponujal dovolj prostora za aktiven odriv prek prstov in je zato primeren tudi za malce širše stopalo. Primeren je za nevtralno stopalo, ki ne potrebuje izdatne stabilnosti, potrebuje pa zanesljiv tekaški korak. Ni za tekače, ki imajo prekomerno zvrnjeno peto navznoter ali navzven. Za tekače z dobro tehniko teka, ki jih nekoliko nadpovprečen padec od pete proti prstom ne moti.

Prednosti: vzdržljiv, čvrst podplat, udoben
Slabosti: teža, zelo podprt petni del, velik padec (peta-prsti)

ASICS Gel Cumulus 20

Ženski model
Testirala Nataša
Nevtralni / supin / razdalja

Tipično oblikovan copat, ki združuje vse dobre lastnosti. Kljub višjemu nartu se je dobro prilegal in mi zagotavljal dovolj prostora za aktivno delo prstov. Med tekom sta mi njegova stabilnost in kompaktnost ob hkratni mehkobi omogočala blaženje udarcev in odličen odriv.

Stabilen in kompakten copat je ohranjal pravo obliko ves čas teka. Zagotovo je primeren za tekače, ki imajo nevtralno pronacijo in potrebujejo stabilen ter blažen copat. Dobro se prilegajo tudi nekoliko širšim stopalom.

Tekla sem v svetlo modrem copatu, njegova oblika pa je še poudarila eleganco. Dobro se obnese na urejenih terenih. Ker spada med lažje copate in je zelo odziven, bi ga priporočala za daljše trening teke.

Prednosti: blaženi, udobni, lažji in zračni
Slabosti: večji naklon od pete proti prstom

BROOKS Cascadia 13

Ženski model
Testirala Renata
Nevtralni / brezpotje

Športni copat Brooks Cascadia 13 sem preizkusila po gozdnih poteh, asfaltu in makadamu. Copat je odziven in zelo udoben, saj je zgornji del narejen brez šivov, prav tako je sprednji del dovolj prostoren.

Všeč mi je asimetričen sistem vezalk, ki pripomore k zmanjšanemu pritisku na visok nart. Po več kot 10-kilometrskem teku sem v gležnju sicer čutila slabši oprijem copata in bila tako tudi manj stabilna na neravni podlagi, kar pripisujem svoji rahli pronaciji, vendar me je kljub temu copat pozitivno presenetil, saj je relativno stabilen na različnih podlagah.

Priporočam ga tekačicam, ki tečejo po neurejenem terenu, občasno pa jih pot zanese tudi na trde urejene podlage, takšnim z nevtralnim ali rahlo proniranim stopalom, s širšim prstnim delom stopala in tudi visokim stopalnim lokom.

Prednosti: dober oprijem na različnih podlagah, dobra tehnologija blaženja, udobni, žepek za
vezalke in sistem za gamaše

BROOKS Launch 6

Ženski model
Testirala Renata
Nevtralni / razdaljaBrooks Launch 6 me je presenetil in po prvem kilometru sem vedela, da je pravi zame. Je copat, ki bi ga z veseljem obula vsak dan, saj je lahek, hiter in udoben. Izkazal se je tako med počasnejšim ogrevanjem kot hitrim tekom po urejeni podlagi po ravnem, navkreber in navzdol.

Odlikujejo ga dober oprijem stopala, odzivnost in tudi zračnost. Priporočam ga tekačicam z nevtralnim do rahlo proniranim stopalom, takšnim s širšim prstnim delom stopala, srednjim do visokim stopalnim lokom.

Tekačice, ki želijo do 15 kilometrov preteči 'svobodno', z lahkim korakom, bodo nad copatom navdušene.

Prednosti: lahkost, odzivnost, udobnost

ASICS Gel Nimbus 21

Moški model
Testiral Marko
Nevtralni / razdaljaAsics so me prijetno presenetili, saj sem tekač, ki ima rad raje trše, manj blažene copate in manjši drop. Vendar pri teku niti nisem imel občutka, da bi tekel s copati, ki imajo 10-milimetrsko razliko med peto in prsti.

Nimbus Gel je odziven copat, na treningu brez kakršnihkoli motečih dejavnikov. Priporočam ga tako tekačem, ki tečejo dolge razdalje, kakor tudi tistim, ki bi imeli radi odziven copat z blaženjem in tečejo krajše razdalje.

Copat je bil med treningom udoben, kljub problemom z mojim visokim nartom, širšemu prstnemu delu stopala in moji rahli pronaciji. Zdel se mi je lažji, kot dejansko je. Odlikujeta
ga tudi dobra zračnost in dobra nadgradnja prejšnjega modela 20.

Prednosti: širok sprednji del copata, dobra tehnologija blaženja, stabilnost, odzivnost
Slabosti: cena, saj je na trgu dosti copatov, ki so podobni, pa vseeno cenejši

SALMING Trail 5

Moški model
Testiral Marko
Brezpotje / nevtralni

Salming so me presenetili že na asfaltu in sem bil kar malce neučakan, da preizkusim copat še po brezpotjih. Stopalo mi je lepo sedlo v copat, dovolj prostora je za prste, poseben občutek teka, mogoče zaradi njihove posebne tehnologije sredinskega dela podplata.

Copat za sprednji in srednji del stopala zagotavlja dovolj prostora tudi za malce težje 'gorce' s širšimi stopali, prstni del je ustrezno ojačan za trail tekače, a bi bila lahko zaščita prstov boljša.

Podplat pa je vrhunski z dobrim oprijemom ter dovolj robat, da se blato ni zadrževalo na spodnjem delu po teku na razmočeni zemlji. Zgornji del ima trislojno zaščito, od katerih ima vsaka svojo funkcijo zaščite stopala. Odličen trail copat za navdušence nad brezpotji, a manj primeren za planinarjenje.

Prednosti: lahek, odlično jedro Recoil/Soft foam, nizek padec peta-prsti, podplat Vibram Mega
grip TM

SALMING Enroute 2

Moški model
Testiral Marko
Razdalja / nevtralni


Enroute 2 so še en copat tega mladega švedskega podjetja, ki ga odlikujeta odlična tehnologija in nizka teža. Njihov tretji copat, v katerem sem tekel, me je ravno tako presenetil. Sicer priznam, da mi kljub vsem trem istim številkam ta copat ni bil prav, najbrž zaradi vložka, saj je debelejši od povprečja.

Med tekom so bili podobni občutki kot pri predhodnikih: mehak copat z veliko 'svobode' za širša stopala in odličnim blaženjem, hiter in odziven. Teža copata precej nižja od konkurence, ampak ne na račun manjšega blaženja. Sprednji del copata je malce trši, zadnji del pa dovolj mehak za vse tekače na 'peto'. Primeren je za vse tekače.

Prednosti: lahek hiter copat
Slabosti: debel notranji vložek

ADIDAS Solar Drive

Moški model
Testiral Aleksander
Razdalja / nevtralni

Pri prvem pogledu na nov Adidasov Solar Drive sem pomislil, da to ni tipičen tekaški copat. Po videzu bi ga lahko uporabil tako za tek kot za fitnes ali sprehod v naravo. Najprej občutiš svobodo in prostornost okrog gležnja in prstov ter mehkobo podplata.

Zame, ki imam nekoliko ožje stopalo, je bila ta svoboda malce prevelika in bi se bolje počutil v nekoliko bolj stabilnih copatih. Tisti z nekoliko širšim stopalom in težji tekači pa se boste v njem počutili odlično.

Pred prvim preizkusom sem si še dodatno 'zategnil' vezalke in jih zavezal še skozi zadnjo, najvišjo 'luknjico'. Tako se je copat veliko bolje zlil z mojim stopalom in v njem sem se takoj počutil bolj stabilen, kljub ohranitvi udobnosti.

Pri teku se je copat izkazal bolje od pričakovanj in prvih vtisov. Copat dobro absorbira sile, pri odrivu pa je dobro odziven in poskočen. Malce sem bil razočaran nad zračnostjo materiala, predvsem v predelu narta.

Prednosti: mehko blaženje, videz modela, odsevniki luči
Slabosti: zračnost materiala, nestabilen gleženj, prostornost, nestabilnost notranjega dela

Celoten test preverite na povezavi

TEST TEKAŠKE OBUTVE 2019

Kako je potekal test in kdo je testiral pa TUKAJ.

Pri izbiri tekaške obutve vam bo pomagala tudi Hervisova tekaška stena.

Ki je razdeljena na:

  • hitrost (copati z večjo odzivnostjo, manj blaženja in manjšo težo),
  • razdaljo (obutev z več blaženja in udobja) in
  • brezpotje (obutev z več stabilnosti, močnejšimi materiali in boljšim oprijemom).

In glede na vaše tekaške izkušnje:

  • tečem občasno (2-krat tedensko do 10 km) in
  • tečem pogosto (več kot 3-krat tedensko nad 10 km).

S pomočjo nove postavitve boste lahko tudi sami našli ustrezne copate.