Video: Optimiziranje prehrane pred, med in po maratonu

Video: Optimiziranje prehrane pred, med in po maratonu (foto: Profimedia) Profimedia
25. 10. 2014

Dovolj pretečenih kilometrov v nogah ter obvladovanje in optimiziranje prehrane pomembno vplivajo na uspešnost nastopa na tako dolgotrajni preizkušnji kot je maraton.

Zato je pomembno, da prehrano prilagodimo že na začetku samih priprav in da te ne spreminjamo do tedna pred tekmo. V nasprotnem primeru se lahko srečamo s težavami (npr. prebavne težave), zaradi česar se lahko poslovimo od dobrega rezultata.

Telo pripravite na dolgotrajno preizkušnjo

  • Pred maratonom

Pred maratonom je poudarek na ogljikovih hidratih. Približno tri dni pred preizkušnjo zmerno povečamo količino ogljikovih hidratov, s čimer bomo zapolnili glikogenske rezerve in tako telesu omogočili, da se lažje spopade s stresom na sami preizkušnji. Hkrati nekoliko zmanjšamo vnos maščob, vlaknin in tudi beljakovin, kajti beljakovine same po sebi jemljejo veliko energije.

  • Med maratonom

Takrat moramo obvezno poskrbeti za dovolj tekočine. Priporočljivi so izotonični napitki, saj pri tako dolgotrajnem naporu sama voda ne bo dovolj.

Zelo pomembo je, da med samim tekom tudi kaj pojemo. Odlični in zelo priročni so različni geli. Te lahko pripravimo tudi sami. Dateljne in rozine čez noč namočimo v vodi in jih naslednji dan, skupaj z nekaj vode v kateri so se namakali, dobro zmeljemo, da nastane gosta zmes, podobna gelu. Seveda je te priporočljivo preizkusiti že prej, da ne bi med samim tekom prišlo do kakršnihkoli težav.

Kaj pa po maratonu?

Po maratonu lahko pojemo, kar nam srce poželi. Pomembneje je, kaj pojemo v naslednjih dneh, da se vrnemo nazaj na urejen ritem prehranjevanja, kar pomeni spet veliko zelenjave, vlaknin, kompleksnih ogljikovih hidratov in beljakovin.

Svetuje:

Mojca Cepuš, nutricionistka
Tel: 040 469 818
www.prehrana.info

Foto: profimedia.si, video: Danijel Čančarević