Psihologija za tekače: Kako se znebiti nefunkcionalnih misli?

Psihologija za tekače: Kako se znebiti nefunkcionalnih misli? (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
13. 6. 2012

Najpogostejše negativne misli pri tekačih začetnikih med tekom se seveda nanašajo na njihova negativna občutja med tekom, mislijo, kako zelo 'neumno' in nespretno so videti, nadalje pa se misli navezujejo na občutke utrujenosti, ki jih tekač začetnik hitro občuti.

Ti občutki pa lahko hitro potrdijo tekačeve misli o lastni neustreznosti. Na tem mestu že lahko govorimo o psihološkem fenomenu, ki mu pravimo samouresničujoča se prerokba.

Poenostavljeno povedano, če bomo verjeli, da se med tekom preveč utrudimo, se bomo v skladu s tem obnašali in na koncu bomo imeli zares občutek grozne utrujenosti, kar bo potrdilo naše prepričanje o hitri utrujenosti in neustreznosti.

Nadzorujte negativne misli

V prvi vrsti se mora tekač začetnik s temi mislimi spopasti, saj bo drugače prenehal rekreativno teči.

Če tekač opazi takšne misli, naj jih poskuša preoblikovati v pozitivni smeri. Na primer: 'vsak začetek je težak', 'z vsakim dnem mi bo lažje', 'z vsakim kilometrom bom bolj suveren', 'vsaka stvar je težka, preden postane lahka' ...

Same pozitivne misli bodo tudi bolj motivacijsko vplivale na tekača, saj po eni izmed teorij motivacije radi delamo tisto, v čemer smo dobri. Zato naj tekač začetnik poskrbi, da se bo v aktivnosti počutil dobrega in bo lahko spremljal svoj napredek, kar bo krepilo njegovo samozavest in notranjo motivacijo.

Ko 'ukrotimo' začetne misli o lastni neustreznosti, se med tekom ob utrujenosti hitro začnejo pojavljati misli, kot so: 'komaj še lovim sapo', 'ne morem več', 'težko mi je', 'utrujen sem' in podobno.

Tudi te misli je treba čim bolj uspešno nadzorovati. Kar se tiče same utrujenosti je dobro, da pozornost z utrujenosti preusmerimo drugam, proč od sebe, saj bomo tako manj pozorni na utrujenost in nas ne bo toliko obremenjevala.

Naj podam primer: če se zjutraj zbudite utrujeni in pridete v službo in vas sodelavec vpraša, kako ste, vi odgovorite, da ste utrujeni. Nato vas sodelavec sprašuje, ali ste slabo spali, res ste videti utrujeni, kaj ste počeli, da ste tako utrujeni ...

Takrat se vam bo zazdelo, da ste res že utrujeni na smrt in bolj boste o utrujenosti razmišljali, bolj utrujene se boste počutili. Če pa vaš sodelavec ignorira vašo utrujenost in vam pove kakšno zanimivo zgodbo in se nato zakopljete v delo, bo tudi občutek utrujenosti počasi izginil.

Podobno je tudi med tekom: če se bomo zamotili in pozornost usmerili proč od utrujenosti, bomo pretekli načrtovano dolžino.

Pozornost lahko preusmerimo tako, da gledamo okolico in štejemo vsak rdeč avto, ki pripelje mimo nas, lahko štejemo kakšne druge zanimive predmete v okolici, si preštevamo, pojemo, poslušamo dinamično glasbo ali se skoncentriramo na pravilo dihanje.

Misli, ki se pojavljajo med tekom, preoblikujemo v pozitivne. 'Ne morem več' preoblikujemo v 'nočem več'.

Realna misel ne morem več se lahko pojavi, če smo dejansko veliko pretekli in je naša fizična utrujenost realna, če pa gre za subjektiven občutek, misel 'ne morem več' pomeni 'ne želim več'. In če sami nečesa ne želimo, imamo nad tem nadzor in si lahko rečemo, da želimo. Če želim, bom torej tekel dalje.

Podobno se lahko v mislih tudi spodbujamo, ko nam je težko. Lahko se spodbujamo in si govorimo 'gremo, gremo', 'že več sem zdržal', 'samo še malo stisni', 'z veseljem v zadnji krog' ... in podobno.

Misli si lahko vsak tekač oblikuje po svoje, tako da jih bo sam najbolje razumel. Pri tem je treba paziti, da so oblikovane misli pozitivne in realne in da jim posameznik verjame. S pozitivnim odnosom in mislimi nam bodo tekaški začetki lažji.

Eva Kovač; Sirius AM psihološko svetovanje