Tek in hujšanje: Pasti, ki vam preprečujejo, da bi dosegli svoj cilj!

Tek in hujšanje: Pasti, ki vam preprečujejo, da bi dosegli svoj cilj! (foto: Profimedia) Profimedia
22. 3. 2022

Tek je priljubljena športna aktivnost in za izvajanje ne potrebujete posebnega prostora – zato veliko ljudi začne teči tudi, da bi shujšali. Toda tek in hujšanje predstavljata precej zapleteno razmerje: medtem ko nekateri ljudje hitro izgubijo odvečne kilograme, se drugim zgodi, da na teži pridobijo. Morda ste se ujeli v eno od teh pasti?

Ko gre za tek in hujšanje – če je to res vaš cilj – obstajajo načini, kako kilometrino obrniti sebi v prid. Pa vam za to morda sploh ne bo treba teči hitreje ali trenirati za maraton.

Morda morate biti le pozornejši na to, kaj vse počnete poleg teka. In v mislim imamo predvsem prehrano! Preverite v nadaljevanju ...

Ko veliko tečete, se zlahka ujamete v ti dve pasti:

1.

Na dan počitka je vaš energijski vnos prav takšen kot na dan (napornega) treninga.

Ko pretečemo določeno kilometrino, jemo, da nadomestimo porabljeno energijo. Zato bodite na dan počitka ali v tednih, ko so vaši treningi precej lažji ali redkejši, še posebej pozorni – ali jeste prav toliko, morda celo več, kot na dneve, ko imate naporne treninge?

To je lahko tisti skriti razlog, zaradi katerega se napredek ustavi.

Bodite pozorni tudi na to, ali morda v tednih, ko trenirate manj oziroma ko ne trenirate, jeste tudi iz navade, čeprav niste lačni.

2.

Ne načrtujete obrokov in prigrizkov.

Ko boste začeli podaljševati razdaljo in čas treningov, včasih pa se to zgodi tudi na samem začetku, boste morda pogosteje občutili utrujenost in večjo lakoto – in za hitro energijo posegli po nečem sladkem. Kar vas seveda na bo pripeljalo do cilja, ki ste si ga zastavili.

Zato načrtujte vsaj nekaj prigrizkov – vendar vedno, ko ne boste v stanju nizke energije ali lačni! To vam bo pomagalo, da boste izbrali jedi, ki bodo podprle vaš načrt in cilje, namesto da se od tega oddaljujete.