VIDEO: Raztezna vaja, ki bi jo morali tekači izvajati pogosteje

VIDEO: Raztezna vaja, ki bi jo morali tekači izvajati pogosteje (foto: Profimedia) Profimedia
24. 7. 2017

Zadnje stegenske mišice skrbijo za stabilnost kolena, ravnotežje in odriv pri hoji ali teku. Hitreje želimo teči, močnejše morajo torej biti.

Večina pa prav tem mišicam (natančneje: skupini treh, ki pote­kajo od medenice do kolena na zadnji strani stegna) posveča premalo pozornosti - mišice so zakrčene, pogosto vnete in bolijo. 

Vaje za moč (poleg teka) in raztezanje so zato ključna sestavina vad­be in pot do preprečitve poškodb.

Mišice lahko sprostite z naslednjo vajo

Ulezite se na hrbet in pritegnite desno koleno k sebi. Leva noga je pokrčena in stopalo ravno na tleh. Elastičen trak ali brisačo ovijte okoli stopala in poskusite iztegniti nogo navzgor. Druga noga ostane pokrčena in stopalo na tleh. Če lahko, iztegnite tudi levo nogo. Enako ponovite še z drugo nogo.

Pomembno!

Vaje ne smete izvajati na silo. Če čutite neprijetno bolečino v spodnjem delu hrbta in prek zadnjice proti kolenu, lahko pomeni, da se raztezate narobe – namesto stegenske mišice raztezate išiadični živec, kar je lahko tudi škodljivo.

Zadnjo stegensko mišico lahko raztezate tudi tako:

Stopalo desne noge položite na dvignjeno površino, npr. na stol, in se počasi predklnite oz. z dlanmi sezite proti prstom na nogi. Pri tem stopalo iztegnite naprej v špičko.

Preberite še:

In: Program teka za začetnike: Pretecite 5 kilometrov