Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
valerie-wolf-gang_by-miha-godec

Foto: Foto: Miha Godec

Novo #Vztrajam ime meseca je Valerie Wolf Gang - intermedijska umetnica, režiserka, videastka, pedagoginja in v zadnjem času tudi zagrizena športnica, ki je v zadnjih dveh letih izgubila preko 60kg. Kako ji je uspelo?

Vse je v glavi

"Vse se da, če se hoče,« pravi Valerie. In to je stavek, ki jo je gnal naprej in jo pripeljal na točko, kjer je danes. "Najprej si je treba stvar sploh želeti, nato pa jo uresničiti. Vse je odvisno samo od nas, nihče drug ne more narediti določenih stvari namesto nas."

Valerie je vsestranska umetnica, ki strastno raziskuje in spremlja različna področja sodobne umetnosti, predvsem pa jo fascinira povezovanje disciplin kot sta znanost in umetnost. "V novih tehnologijah pogosto najdem inspiracijo in nova orodja za delo ter ustvarjanje. Moje delo je tako zelo raznoliko, razgibano in pestro," razlaga Valerie. 

Radovedna, pogumna in pozitivna sogovorka je sicer samozaposlena v kulturi kot intermedijska umetnica, režiserka, videastka in pedagoginja. Njeno poslovno življenje se pogosto močno prepleta z osebnim, pravi pa: "živim za to, kar delam, in pri tem neizmerno uživam!"

V dveh letih izgubila več kot 60kg

"Na začetku sem se vsega skupaj lotila čisto sama in o tem nisem na veliko govorila, saj sem se bala neuspeha. Dejansko nisem niti zares verjela, da bom prišla do kakšnih rezultatov, saj kar nekaj mesecev nisem ničesar opazila," svoje začetke opisuje danes zagrizena tekačica.

Pravi, da so jo bližnji podprli, a nihče, niti sama, si ni predstavljal, da bo tako odločna in da bo sprememba tako velika. "Izgubiti toliko kilogramov res ni mačji kašelj, in moram priznati, da je bilo to »potovanje« res naporno. Predvsem nisem bila pripravljena na vse to, kar se je zgodilo po izgubi vseh teh kologramov: odvečna koža, vizualna sprememba, popolna zamenjava garderobe, neprepoznavanje same sebe v ogledalu … Še danes me številni stari znanci preprosto ne prepoznajo."

"Zdi se mi, kot da se na novo spoznavam s svojo identiteto in še vedno bom potrebovala nekaj časa, da se navadim sama nase. Sem popolnoma drug človek, a to ni nekaj slabega. Sem zelo vesela, da sem drug človek!"

Občasno še vedno doživlja težke trenutke - sploh, ko kaj ne gre po načrtovanem planu, ko se mora kakšen projekt spremeniti zaradi vseh mogočih ukrepov in omejitev, a priznava, da jo prav športna aktivnost hitro resetira in je odličen ventil za premagovanje stresa. "Po vsakem teku ali vzponom na kak hrib, se počutim kot prerojeno in sem pripravljena na premagovanje novih »problemov«, ki se morda pojavijo na moji poti," dodaja Valerie.

Šport je dopolnilo k ustvarjalnemu procesu

Valerie pravi, da je dolga leta nekoliko zanemarjala svojo fizično kondicijo, pred kratkim pa je odkrila, da je lahko pobeg v svet športa odlično dopolnilo k ustvarjalnemu procesu, tako da že dlje časa prakticira redne cestne in trail teke, pred kratkim pa je temu dodala še kolesarjenje, vadbo za moč in jahanje.

"S športom skrbim za dobro fizično kondicijo, kar mi odlično služi pri premagovanju stresa in doseganju še večjih uspehov na poslovnem področju, prav tako pa med športno dejavnostjo najdem čas zase in svoje kreativne misli, tako da številne nove ideje vzklijejo ravno med kakšnim daljšim tekaškim podvigom, ko se popolnoma odklopim in se prepustim čudovitemu občutku svobode in letenja."

Pravi, da se ji med tekom utrnejo tiste najboljše in najbolj produktivne ideje, ki jih pozneje tudi uresniči pri načrtovanju svojega dela in kovanju novih načrtov, scenarijev in produkcij. Sodeluje namreč s številnimi mednarodnimi umetniškimi kolektivi in organizacijami, njena dela pa so v večini razstavljena v tujini, pogosto je kot gostja vabljena tudi v številne evropske in druge svetovne države, kjer dobi večino produkcijskih sredstev za ustvarjanje novih umetniških del, ki jih lahko vidite v različnih muzejih, galerijah in na mednarodnih festivalih.

Trenutno je v Weltmuseum Wien na Dunaju razstavljeno njeno umetniško delo »The Silence of the Balkans«, ki bo na ogled še celo leto. "Gre za večjo multimedijsko instalacijo, kjer prepletam različne tehnologije, obiskovalci muzeja pa lahko skozi umetniško delo odkrivajo elemente mapiranja spomina, balkanske zgodovine, prav tako pa mojo poezijo, video dela in različne zvočne slike, ki sem jih ustvarjala med svojim raziskovanjem balkana in njegove bogate zgodovine," svoje delo opisuje Valerie. 

"Sploh zdaj v t.i. času »korona krize« je dobra psihofizična kondicija ključnega pomena za ohranjanje zdravja, pa tudi prištevnosti, saj se mi zdi da so se številni znašli v mentalni stiski, ko ne vidijo več izhoda iz te krize, ki nas je vse posrkala vase kot vrtinec, ki se nikakor noče nehati vrteti."

V Nemčiji se je pred kratkim odprla njena samostojna razstava »PPROCES IZGINJANJA: Telo, Prostor, Identiteta«, v kateri prepleta elemente poezije, znanstvene študije človeškega telesa v vesolju in povezavo dobre psihične kondicije z zdravim aktivnim življenjskim slogom. V podobni smer pa ustvarja tudi projekt, podprt s strani Centra za kreativnosti in Evropske unije, ki ga je poimenovala »Hominid: Psihofizična entiteta«, hkrati pa razvija nov produkt, ki bo vsem rekreativnim športnikom in tistim, ki želijo izboljšati svojo psihofizično kondicijo, pomagal pospešiti proces okrevanja po naporni fizični vadbi.

"Poleg športa in zelo aktivnega ter predanega dela svojemu poslovnemu področju, pa tudi redno pišem poezijo za svojo dušo, rada preberem kakšno knjigo, uživam v številnih izletih v hribe ali pa v aktivnih izletih v neznane kraje. Zjutraj uživam v zelenem čaju, zvečer pa zadnje čase odkrivam skrivnosti in čare zgodnjega odhoda v posteljo. Popolnoma sem se odrekla alkoholu in sladkorju, tako da zdaj odkrivam užitke v drugačnih čudovitih vsakdanjih trenutkih, tako da ni nikoli dolgčas in vedno nekaj novega. Beseda »pustolovščina« bi lahko postala moje novo srednje ime (smeh)."

Tek ji je rešil življenje

Valeria zase pravi, da je že od rane mladosti imela preveč kilogramov. Kot otrok je bila prehranjena in premalo fizično aktivna, kilogrami pa so se kopičili. "Eksponentno sem pridobivala na teži in nikoli nisem bila vitka, kaj šele v dobri fizični kondiciji. Šport sem posledično dobesedno sovražila, vsak fizični napor pa mi je predstavljal nepotrebno izgubo časa. Ker sem se hitro utrudila, sem se trudila izogibati vsem naporom."

Čeprav nikoli ni imela kakšnega večjega zdravstvenega problema, pa so ji oči odprli ljudje okrog nje. "Nekaj mojih znancev in sošolcev je že doživelo srčno kap zaradi debelosti, nekateri so razvili diabetes in podobne bolezni, ki jih prinese debelost, zato sem se takorekoč zadnji trenutek spravila k pameti in začela delati tudi na svoji fizični kondiciji, preden bi bilo prepozno tudi zame." 

"Kombinacija stresne službe in razgibanega delovnika bi bila lahko za fizično slabo pripravljenega človeka (poleg pogostega letenja, menjavanja okolja, spanja v hotelih, menjavanja časovnih con, nastopanja na javnih dogodkih, številnih nadur ...) lahko usodna," meni Valerie. 

Dobro psihofizično kondicijo je dosegla prav s tekom, ki ji je pomagal spremeniti življenje in ji ga rešil, je prepričana #Vztrajam ambasadorka. "Začela sem teči. Totalno iz nule, totalno pretežka. Najprej samo eno minuto, samo nekaj metrov. Dan za dnem, vsak dan malo dlje. Zdaj me prav nobena razdalja ne prestraši več, kilometri kar letijo mimo mene in pri tem neizmerno uživam."

Navdušujejo jo različni športi

"Ljubim tek. A poleg teka zadnje čase odkrivam še številne druge športe, ki jih nisem nikoli v življenju preizkusila, saj sem se bala, kako bodo name gledali drugi, ker sem imela tako veliko kilogramov. Šla sem npr. na vodeno vadbo joge, pa se mi je zdelo da me vsi gledajo, ker sem bila tako preobilna, da nisem mogla izvesti določenih gibov. Zaradi svoje velikosti si nisem upala udeležiti nobenega športa in tako preprosto obupala nad kakršnokoli športno dejavnostjo."

Valerie sedaj na novo odkriva vse čare zdravega telesa in dobre fizične kondicije, z največjim veseljem pa se posluži tudi kakšnega novega športa. "Pred kratkim sem začela rolati in se že takoj na začetku prijavila izziv »100 km rolanja v enem dnevu« in ga uspešno opravila. Prav tako sem si pred nekaj tedni kupila svoje prvo cestno kolo in zdaj že redno pred službo udarim kako »petdesetko« ali »stotko« - brez težav," pove z največjim nasmehom na obrazu. Začela pa je tudi s šolo jahanja, saj od nekdaj obožuje konje. Trenutno opravlja izpit Jahač 1: "Brez slabe vesti, da bi s tem škodovala konju, saj končno nimam preveč kilogramov, ha," se pošali Valerie.

Dokler vsako jutro vzide sonce, moramo vtrajati

Na vprašanje, kako je koronavirus in z njim povezani ukrepi spremenil njeno življenje, delo in aktivnost, odgovarja: "Virus je zelo pretresel celotni kulturni sektor, spremembe pa so močno vplivale na moje delo. Številni simpoziji, razstave in projekti so ustavljeni ali prestavljeni do nadaljnega, veliko dela se je preselilo v virtualna okolja, predvsem pa je še vedno precej nejasnosti. Vseeno pa skušam vse skupaj prebroditi in se situaciji prilagoditi."

Dodaja, da smo ljudje zelo prilagodljiva bitja, kar smo večkrat dokazali skozi zgodovinske dogodke in situacije, s katerimi smo se spopadali. "Svet se še vedno vrti in dokler bo vsako jutro vzšlo sonce, moramo vtrajati in iskati rešitve za vse ovire, pred katerimi se znajdemo. Samo tako bo lahko naše življenje spet v lepi harmoniji in z novimi svežimi cilji, ki nas bodo razveseljevali in nam vlivali motivacijo in občutek neizmerne sreče."

#vztrajam ime meseca 27. oktober 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.