Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
rastlinsko-mleko-rizevo-mleko

Foto: Profimedia

Da nam mleko v kavi, pri zajtrku in v sladicah ne bo preveč manjkal, bomo danes pogledali, kako lahko kar doma pripravimo odlične mlečne nadomestke.

Že tretji dan ne pijemo mleka ali jemo mlečnih izdelkov, včeraj pa smo si pogledali, kje vse se nahaja kalcij. Danes si poglejmo rastlinske različice mleka.

Trgovine so polne ponude rastilinskih napitkov: od riževih, sojinih, ovsenih, prosenih, mandljevih, kokosovih, lešnikovih, kamutovih ... Ti so različnih okusov, zato je pomembno, da najdeš okus, ki ti najbolj odgovarja. Ker pa so najbolj zdravi tisti, ki jih pripraviš doma, si poglejmo, kako jih na enostaven in hiter način pripraviš doma.

Če želiš bolj sladke okuse, lahko dodaš javorjev sirup ali pa sirup rjavega riža, vanilijo ali cimet.  

In še namig: Ko sestavine namočiš ali skuhaš, jih zmiksaj ter precedi in to kar s pomočjo krpe ali pa cedila. Vse pa obvezno shranjuj v steklenih kozarcih.

Rastlinski nadomestki mleka

Ovseno mleko

Oves ne vsebuje holesterola in laktoze, a je izjemno hranilno – vsebuje 15 vitaminov in 10 mineralov, z eno skodelico pa dobiš kar 36 % dnevno priporočene količine kalcija. Je bolj sladek od soje in enostavnejši za pripravo. Kljub svoji hranilnosti pa ovseno mleko ni primerno za osebe, ki so intolerantni za gluten.

Priprava

Zmešaj 1 skodelico ovsenih kosmičev in 4 skodelice vroče, vendar ne vrele vode. Pusti v hladilniku čez noč, nato zmiksaj in precedi.

Mleko iz oreščkov 

Mleko iz oreščkov lahko pripraviš z mandlji, indijskimi oreščki, brazilskimi oreščki, lešniki ... Iz semen in oreščkov si lahko pripraviš zares veliko različnih vrst okusnih in zdravih vrst mleka. Napitki iz njih so kremasti in enostavni za pripravo.

Priprava

1 skodelico oreščkov namoči v 2–3 skodelicah vode in pusti stati od 10 do 12 ur. Nato dodaj še 1,5 skodelice vode, zmiksaj, precedi in postopek ponovi s preostalo kašo, ki ji dodaš ravno toliko vode, da jo prekrije.

Riževo mleko

Riževo mleko je bogato z vitaminoma A in D, ima pa večjo vrednost ogljikovih hidratov kot kravje. Riževo mleko ima blag okus po rižu, je brez glutena in lahko prebavljivo. Kolikor različnih vrst riža je, toliko je tudi različnih vrst in okusov riževega napitka.

Priprava

V 8 skodelic vrele vode umešaj žličko soli. Dodaj 1 skodelico ekološkega rjavega riža in zmanjšaj ogenj in kuhaj približno 3 ure. V majhnih serijah nato pripravek zmiksaj z vodo (razmerje mešanice in sveže dodane vode naj bo 1:1 in precedi.

Kokosovo mleko

Tehnično gledano je kokosovo mleko že pripravljeno v samem kokosovem sadežu. Sveža kokosova voda, ki jo dobimo samo v mladih, še zelenih kokosovih izdelkih, vsebuje kalij, natrij in glukozo, obenem pa je tudi zelo okusna. Znanstveniki v Maleziji so ugotovili, da je idealen napitek za rehidracijo po vadbi. 

Priprava

Za doma pripravljeno kokosovo mleko potrebuješ 1 zrel kokos. Previdno ga razpolovi, nato pa iz njega zlij vodo. Vodi dodaj približno polovico trde kokosove kaše, ki jo lahko izdolbeš z žlico.

Dodaj nekaj vode (odvisno od velikosti sadeža in količine mleka) in zmiksaj, a tokrat ne precedi! Kokosova kaša ima namreč izjemen okus.

Chia mleko

Tudi iz tega starodavnega semena, ki je polno hranilnih snovi, lahko pripraviš napitek. 

Priprava

Približno 3 žlice chia semen namoči v 2,5 skodelice vode, nato pa vse zmiksaj in precedi.

Sezamovo mleko

Sezamovo mleko vsebuje več kalcija kot kravje in je bogat vir beljakovin.

Priprava

1 skodelico sezamovih semen nasuj v mešalnik. Dodaj 2 skodelici vode ter zmiksaj in nato precedi. Če napitku na koncu dodaš malo preostale kaše in ščepec cimeta, bo okus še boljši.

Pa dober tek! In sporoči, kako ti je uspela priprava napitkov, kakšen je bil njihov okus in katero rastlinsko mleko ti je najljubše. Nikar pa ne pozabi deliti svojega napredka pod oznako #vztrajam.

Vir receptov: www.ekomagazin.si

#vztrajam motiviramo 10. marec 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.