Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
l17_30_tina_-1

Foto: Goran Antley

Tina Perko se je v ples ob drogu preprosto zaljubila, ko je prvič videla Marion Crampe, ikono plesa ob drogu, izvajati najrazličnejše elemente na drogu in jih med vrtenjem lahkotno povezovati v ples. V tistem obdobju se je Tina ravno intenzivno ukvarjala s fitnesom, s katerim je skrbela za oblikovanje svojega telesa. A srečanje s plesom ob drogu jo je tako zaznamovalo, da je poiskala tečaje, kjer se je lahko tudi sama učila aktivnosti.

Ker je bil studio Mademoiselle prvi, ki je to poučeval, je postala njihova tečajnica. A usoda je odločila, da je Tina Perko studio Mademoiselle prevzela kot nova lastnica. In ker je sreča na strani pogumnih, je Tina Perko svoj hobi spremenila v posel. Ta strast do dejavnosti, ki jo plesni studio Mademoiselle izvaja, ji je olajšala premagovanje ovir, s katerimi se je na poti srečevala, saj ji je ples ob drogu povečal samozavest, ki ji še danes pomaga pri najrazličnejših izzivih.

Kako je danes, je ples ob drogu v Sloveniji že prepoznaven?

Tina Perko: Plesni studio Mademoiselle je pionir v plesu ob drogu, saj ga v Sloveniji poučujejo že od leta 2009. Medtem je ples ob drogu pomagal številnim tečajnicam do oblikovanja postave in večje samozavesti. V skladu z njihovim poslanstvom želijo Slovenkam tudi v prihodnje pomagati, da bi se začele sprejemati in bi postale bolj samozavestne. Zato se tudi njihov slogan glasi 'sprejmi se'. In to je tudi največja želja in poslanstvo lastnice studia Mademoiselle Tine Perko, tako za svoje tečajnice kot preostale ženske.

Ko govorimo o plesu ob drogu – ali gre za šport, ples, kam ga pravzaprav uvrščate?

Tina Perko: V našem studiu ples ob drogu uvrščamo tako med šport kot umetnost. Šport zato, ker omogoča rekreacijo, ki močno okrepi telo, poveča gibljivosti in moč ter sprosti in oživi duha. Ples oziroma umetniški pridih te vrste gibanja pa omogoči osebno izraznost plesalke, ki lahko skozi ustvarjeno koreografijo, pove določeno zgodbo. Sicer pa je odvisno od same institucije, ki ples ob drogu poučuje, na čem se odloči graditi in dajati poudarek. Ponekod dajejo večji poudarek izključno športnemu delu, kjer se izvajajo le posamezni elementi brez umetniškega – plesnega izražanja. Spet drugje dajejo večji poudarek na izrazni, umetniški del in niso tako usmerjeni na elemente na drogu, ki zahtevajo več moči in vzdržljivosti. V studiu Mademoiselle, kot rečeno, lovimo ravnotežje med športno in umetniško platjo.

Kaj pravzaprav udeleženke tako pritegne?

Tina Perko: Naše izkušnje kažejo, da je vadba plesa ob drogu odlična rekreacija za ženske tudi zato, ker krepi samozavest, omogoča odkrivanje in izražanje sebe, svoje ženskosti ter senzualnosti. Ples ob drogu pomaga ženskam spremeniti odnos do sebe in svojega telesa, saj če smo iskreni, smo ženske pogosto preveč kritične. V našem studiu ples ob drogu ponuja tudi priložnost za prijetno druženje, saj za plesalce ob drogu izstopajo značilnosti, kot so izjemna odprtost, netekmovalnost in sprejemanje drugih. Razlogi so res različni. Lahko je to zaradi same raznolikosti in dinamičnosti vadbe. Lahko je zaradi želje pridobiti moč, oblikovati svoje telo, pridobiti elegantnost, občutiti čutnost gibanja, pridobiti samozavest, se sprostiti ali pripadati določeni skupini, v kateri se dobro počutiš.

Ali so v Sloveniji še prisotni predsodki, saj ne moremo mimo misli na erotični ples? 

Tina Perko: Predsodki se iz leta v leto manjšajo, kar opažamo po vse večji obiskanosti tečajev. S tem, ko se vse več punc odloča za tovrstno vadbo, postaja ples ob drogu bolj domač tudi njihovim sorodnikom in prijateljem. Čeprav je bilo pred leti še vedno dosti deklet, ki so domačim ali prijateljem raje rekle, da hodijo na primer na fitnes ali jogo kot na trening plesa ob drogu. S predsodki smo se in se še vedno aktivno borimo tudi v Mademoselle, saj redno komuniciramo in javnosti predstavljamo ples ob drogu, da bi pokazali, da to ni noben ‘bavbav’ in da je kot vsaka gibalno-izrazna dejavnost lahko senzibilen, humoren ali preprosta mehanika gibanja. Tu gre velika zahvala tudi novinarjem, ki so s svojo korektnostjo pomagali ples ob drogu predstaviti v njegovi pravi luči, kot si jo zasluži.

Kdaj se je pravzaprav začel ples ob drogu usmerjati v umetnost ali šport?

Tina Perko: Začelo se je v devetdesetih letih, ko je Fawnia Mondey začela učiti ples ob drogu kot umetnost in posnela prvi video, kjer je bil drog uporabljen kot športni pripomoček. Sledila je Sheilla Kelley z odprtjem številnih plesnih studiev v Ameriki. Od takrat je ples ob drogu priljubljen tekmovalen in rekreativen šport.

Kdo je pravzaprav Katie Coats? Kakšne so možnosti, da 'pole dance' postane olimpijska disciplina?

Tina Perko: Katie Coats je predsednica mednarodne športne zveze; International Pole Sports Federation (IPSF). Leta 2009 je pripravila peticijo za sprejem plesa ob drogu kot olimpijskega športa. Pridobila je več kot 10.000 podpisov in ustanovila International Pole Sports Federation (IPSF). Po enajstih letih prizadevanj na tem področju je konec preteklega leta dosegla, da je združenje mednarodnih športnih zvez GAISF ples ob drogu priznalo kot športno disciplino. To je odprlo odlične možnosti, da ples ob drogu postane kot samostojni šport del olimpijskih iger, saj so na podlagi podanih informacij mednarodne športne zveze (IPSF) nekatere zahteve, ki jih narekuje olimpijski komite, že dosežene oziroma so v procesu doseganja.

Ali so kakšne omejitve? Kdo se pravzaprav udeležuje omenjene vadbe?

Tina Perko: Ples ob drogu lahko trenirajo tako moški kot ženske, čeprav v Mademoiselle za zdaj poučujemo le ženske. A v tujini lahko vidimo izjemno uspešne moške, kot je Dimitry Politov, ki smo ga gostili tudi na našem nedavnem dogodku The Art of Pole Dance.
Vadba plesa ob drogu je primerna tudi za vse starosti in tipe postav. Pogosto nas od droga ločuje neutemeljen predsodek, da nismo dovolj močne, da bi se povzpele na drog. A ko dekleta preizkusijo, so večinoma presenečena, da se že na prvem treningu uspešno vrtijo na drogu, z rednimi treningi pa postopno in v svojem tempu pridobivajo dodatno moč in vzdržljivost. Nezanemarljivi dobrodošli stranski učinki vadbe so tudi izguba teže, izklesanost postave, pravilna drža, močnejše mišice, krepitev kosti in sklepov, večja gibljivost, fleksibilnost, večje ravnovesje in mobilnost, sprostitev od vsakdanjega stresa, boljše duševno zdravje, boljše srčno-žilno zdravje ...

Na kakšen način ozaveščate javnost o plesu ob drogu?

Tina Perko: Javnost o pravi naravi plesa ob drogu ozaveščamo z različnimi dogodki, ki jih v Mademoiselle prirejamo. Med temi so zgoraj omenjeni The Art of Pole Dance, ki je tekmovanje in razstava plesa ob drogu. Gre za dogodek s številnimi mednarodnimi udeleženci. Vsako leto pa ob začetku nove plesne sezone pripravimo tudi fotografsko razstavo, za katero ples ob drogu umestimo v različne kontekste in skozi to sporočimo določeno zgodbo. Oba dogodka sta zelo odmevna in obiskana ter zaradi same adrenalinske narave plesa od drogu močno poženeta kri po žilah obiskovalcev. Občasno pa pripravljamo še kakšne manjše dogodke, ki združujejo ljubitelje temperamentnih in dinamičnih plesov.

Rajka Meše 

#vztrajam motiviramo 19. april 2018

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.