Vztrajajmo skupaj!
Življenje je nenehno zasledovanje ciljev. S pomočjo dobre volje, truda in vztrajnosti bomo manjše in večje cilje dosegli navkljub vsem oviram. Pridruži se vseslovenskemu gibanju #vztrajam, kajti skupaj smo močnejši!

PRIHODNOST STE VI! SKB, partner projekta #vztrajam

Tek je zakon. Zmigaj se s kavča in pojdi z nami na tek!

Pridruži se

Postani naš #vztrajam ambasador ter spremljaj zgodbe ostalih!

PREDSTAVI SE
profimedia-0529094838

Foto: Profimedia

Temna jutra, zamrznjeni pločniki, ledeni veter in temperature pod ničlo ... Razlogov, zakaj bi z največjim veseljem pozimi nehali redno teči je zagotovo veliko. Zato smo poiskali nekaj odličnih nasvetov, kako tudi pozimi ohraniti veselje do teka.

Ogrejte se!

Tudi izkušenim tekačem je neprijetno začeti teči pozimi. Koga vendar mika stopiti ven na mraz, če ga zebe?!

Človek se avtomatično preveč obleče, po 10 minutah teka pa si že slači zgornjo plast in si jo zavezuje okoli pasu.

Za vas imamo dva trika:

  • spodnjo plast oblačila dajte na radiator, preden si jo oblečete, da se bo lepo ogrela
  • tik preden stečete novim kilometrom na proti, naredite nekaj ogrevalnih vaj

Sloj po sloj

Nasvet, da se oblecite kot čebula, je zdaj že stara tekaška modrost, a bodite pazljivi – oblecite tekaško obleko, ki diha in zadrži toploto telesa (da se vam znoj ne bo sušil na telesu). A nikar ne pretiravajte – ne pozabite na rokavice in kapo!

Pijte!

Ker se pozimi manj potite, z lahkoto pozabite piti. Pri vsakem teku, ki traja več kot eno uro, morate imeti s seboj pijačo. Morda s seboj vzemite mini termovko z vročim čajem ali energijsko pijačo.

Ne ustavljajte se!

Pozimi se lahko hitro prehladite, zlasti če se boste ogreli in nato ustavili. Raje tecite počasneje, a v enakomernem tempu, da boste dosegli svoj cilj. Če boste prehlajeni, ne boste mogli teči, zato pazite na svoje zdravje.

Vidite in bodite vidni

Če tečete v mraku in temi, potem oblecite oblačila, ki imajo odsevnike, da vas bodo drugi udeleženci v prometu videli. Ponoči se izognite temnim oblačilom in naj bo varnost na prvem mestu. Če tečete po bolj temnih ulicah ali po kakšnih poteh v parku ali gozdu, je zelo priročna tudi naglavna lučka,

Ne bodite mokri!

Zagotovo ste oboroženi z najboljšo nepremočljivo obleko, a v vlažnem vremenu je vseeno težko ostati suh. Osnovna oprema naj bo anorak, pri nakupu katerega vam svetujemo, da ne varčujete preveč. Vzemite tistega, ki bo zares najbolje zadržal dež in vlago – to je zelo pomembno predvsem pri dolgih tekih.

Obdržite srečne nogice!

Ni hujšega ali bolj neprijetnega kot mrzle in mokre noge v premočenih nogavicah. Torej imate dve možnosti (tretja je, da ostanete doma), da vaše noge ostanejo suhe.

Izberite tekaške čevlje, ki so narejeni iz vodoodpornega materiala in ne pozabite na debele, tople nogavice. Če se vam čevlji vseeno zmočijo, jih po uporabi napolnite s starim časopisnim papirjem, da se bo vlaga vpila.

👉 Kako izbrati ustrezne športne copate?

Ne pretiravajte!

Imejte v glavi, da je površina pozimi, zlasti zjutraj in zvečer, tudi zamrznjena, zato bodite previdni in seveda izberite zimske tekaške čevlje. Če piha na začetku, ko ste še sveži, tecite v veter, da vam po na koncu lažje teči z vetrom. Pametno je, da ne nosite slušalk, da ste lahko pozorni na okolico.

Prilagodite dan!

Nikar si najbolj deževnega in mrzlega dne ne izberite za dolg tek, bodite prilagodljivi in ga prestavite za nekaj dni. Nič ni narobe, če namesto zunanje rekreacije na tekaški stezi odtečete nekaj kilometrov ali pa se zavihtite na sobno kolo.

👉 Pridruži se #Vztrajam izzivu: 10 tisoč korakov in tedenske nagrade! 

#vztrajam tečemo 26. november 2020

Prijavi se na e-novice!

Enkrat tedensko v svoj e-nabiralnik prejmi zgodbe navdiha, motivacijske nasvete in najboljše #vztrajam objave minulega tedna.