"Raje imam manj denarja, kot pa, da sem sužnja na delovnem mestu, ki ubije dušo" (osebna izpoved)

"Raje imam manj denarja, kot pa, da sem sužnja na delovnem mestu, ki ubije dušo" (osebna izpoved) (foto: Profimedia) Profimedia
21. 5. 2023

"To je bilo leto, ko sem se sprijaznila z dejstvom, da moram živeti po svoje, če želim živeti kot srečna oseba."

"Začela sem opažati razliko med dejanji in življenjskimi slogi sebe in drugih ljudi, ter uvidela, da sem v določenih pogledih edinstvena. 

Moja posebnost je v tem, da v resnici ne počnem tistega, česar ne želim početi

Ne gre za to, da bi bila trmasta. Gre za to, da vem, kaj hočem in česa nočem, in če nečesa nočem, to nikoli ne bo del mojega življenja. V začetku leta me je prešinilo, da res ne želim poslušati sveta, zato sem prenehala poslušati druge. Svet se preveč ukvarja s stvarmi, ki me ne zanimajo več. Ne želim delati osem ur v pisarni, ker bi to uničevalo mojo dušo, zato ... Zato tega ne počnem.

Na suženjsko delo, s katerim bi lahko zaslužila več denarja, ne gledam kot na nekaj, kar moram opravljati samo zato, ker to počne množica. Hočem delati kot umetnica in pisateljica, zato to tudi počnem - in pri tem trdo delam. Menim, da na neki ravni vsi nekoliko trpimo zaradi svojega dela in potrebe po ustvarjanju denarja. Jaz sem zase izbrala prijetnejšo pot.

Kot umetnica in pisateljica zaslužim malo denarja. Toda ob koncu dneva grem spat z zavestjo, da nisem zapravila dneva za služenje denarja in sovražila svojega življenja ter da jutri, ko se zbudim, ne bom le en dan starejša in bolj zagrenjena. Bolje, da sem en dan starejša in opremljena z znanjem, da živim po svoje in da nameravam tako živeti do smrti.

Z malo denarja lahko še vedno ustvarjam in doživljam pustolovščine

Pišem, da bi pripovedovala zgodbe in zabavala, vendar nimam več potrebe pisati samo zato, ker pričakujem ne vem kakšne nagrade. Vsak dan svojega življenja posvetim slikanju - ni dneva, ko ne bi bila ustvarjalna. Umetnost je tisto, kar dela ta planet lepši, in škoda je, da umetniki živijo življenja, ki so večinoma nepriznana in premalo plačana - če sploh so plačana. Toda to je moj namen. Ljudje govorijo o iskanju svojega cilja, smisla življenja. Jaz sem našla svojega in ga prepoznavam kot svojo blaženost, svojo celovitost.

Redko kdo lahko dejansko poimenuje svoj namen, a kaj, če ga poznamo? Ali ga moramo zatreti, da se lahko borimo za denar in počnemo stvari, ki jih sovražimo? Če lahko v tem majhnem življenju dejansko pokažemo na tisto, kar prepoznamo kot svoje pravo bistvo, svojo življenjsko naravo, ali ne bi morali tega zagrabiti in izkoristiti na najboljši možni način? Da, morali bi in to je točno to, kar počnem. 

Morda nimam materialnega luksuza, imam pa zavedanje, da sem bila v tem življenju zvesta sebi in počela kar resnično rada počnem. Čeprav je bilo denarja morda malo, sem bila z vidika pristnosti najbogatejši človek v mestu."

Povzeto po: huffpost.com

Morda bi vas zanimalo tudi:

Je hrana na naših policah, sploh varna?

V novi epizodi Aktivni podkasta gostimo Zalo Mlinšek, mag. inž. prehrane. S svojim znanjem Zala številnim pomaga pripravljati bolj zdrave in hranljive obroke, tokrat pa smo se z njo pogovarjali o varnosti živil, ki so na naših policah.

Kdaj lahko rečemo, da je živilo varno? Kaj pomenijo različne oznake na artiklih? Kaj so aditivi v živilih? Kako je z gensko spremenjenimi organizmi? Vse to in še več v tokratni epizodi!

Pogovoru prisluhnite tukaj: