Se naprave res izplača izklapljati, da bi privarčevali? To zagotovo izključite pogosteje!

3. 4. 2024
Deli
Nekatere naprave je bolje izklapljati, da bi privarčevali. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ko pomislite na stvari, ki v vašem gospodinjstvu porabijo veliko elektrike, verjetno ne pomislite na ta majhen aparat.

Med gospodinjskimi aparati največ porabijo zamrzovalniki in hladilniki, čeprav tudi njihovo porabo lahko optimiziramo z nastavitvijo prave temperature. Verjetno pa ob tem ne pomislite na skromen router oziroma usmerjevalnik za povezavo z internetom. Toda če ga pustite prižganega ves dan, bo porabil bistveno več električne energije, kot si mislite, pišejo na informativnem spletnem portalu N1 Slovenija.

Čeprav je večina sodobnih usmerjevalnikov zasnovana tako, da so energetsko učinkoviti, lahko obstajajo razlike med modeli. Na primer, usmerjevalniki z več antenami ali tisti, ki podpirajo večjo prepustnost podatkov, lahko porabijo bistveno več električne energije.

Preverite še:

Niso samo računalniki tisti, ki se razlikujejo po porabi energije. Tudi routerji lahko porabijo veliko, tisti, ki so stalno priključeni, lahko dosežejo porabo hladilnika, opozarja Nemška zvezna agencija za varstvo okolja (UBA).

Niso samo računalniki tisti, ki se razlikujejo po porabi energije. Tudi routerji lahko porabijo veliko, tisti, ki so stalno priključeni, lahko dosežejo porabo hladilnika, opozarja Nemška zvezna agencija za varstvo okolja (UBA).

Profimedia

Zato bodite pred nakupom pozorni na energijsko učinkovitost routerja in se prepričajte, da ima čim manjšo porabo energije, ko je prižgan in v stanju pripravljenosti.

Nemška zvezna agencija za varstvo okolja (UBA) pravi, da je to še posebej pomembno, če routerja ni mogoče izklopiti, ker se uporablja tudi za telefonsko linijo.

Čeprav ne porabijo toliko električne energije kot nekatere druge naprave v gospodinjstvu, bi bilo vseeno smiselno, da jih izklopimo, ko jih ne potrebujemo, še piše N1 Slovenija.

Novo na Metroplay: Kako hitro in enostavno pripraviti uravnotežen obrok? | Žana Hrastovšek