"Sem veganka in moji hčeri si morata sami plačati vso ne-vegansko hrano" (Izpoved matere)

"Sem veganka in moji hčeri si morata sami plačati vso ne-vegansko hrano" (Izpoved matere) (foto: Profimedia) Profimedia
8. 2. 2023

Mati je s svojima hčerama sklenila nenavaden kompromis...

Ko vzgajamo otroke, starši pri določeni starosti preprosto pridemo do spoznanja, da bodo otroci zrasli v svoje ljudi in imeli lastno identiteto. To pomeni, da bodo tudi sprejemali drugačne odločitve, kakor mi. 

Portal YourTango pa poroča o materi, ki se je odločila, da otroci za svoje odločitve tudi plačajo s svojim denarjem.

41-letna Luana Ribeira se že dobrih 10 let drži stroge veganske prehrane. Enakega režima sta bili deležni tudi njeni dve hčerki. 

A hčeri sedaj odraščata in počasi izražata željo, da bi v svojo prehrano vključili tudi neveganske izdelke. Sprva je Luana bila kar nekoliko šokirana.

"Veganstvo mi je zelo pomembno in težko se je bilo sprijazniti z dejstvom, da moji hčeri ne želita biti več veganki. A v šoli sta obkroženi z vrstniki, ki niso vegani, zaradi česar sta se počutili kakor, da nekaj zamujata, ker ne jesta živalskih produktov," je povedala.

Ker hčeri še vedno živita pod njeno streho, so vse tri skupaj sklenile kompromis, ki bi hčeram omogočil nevegansko prehrano, ne da bi Luana ob tem podpirala mesno in mlečno industrijo.

Dogovorile so se, da boste dekleti meso in mlečne izdelke kupili z lastnim denarjem.

"Ne želim prispevati oziroma finančno podpreti mesne ali mlečne industrije, zato smo sklenile kompromis, da bosta dekleti te izdelke kupile z lastnim denarjem," pojasnjuje Luana.

Dekleti mesečno prejmeta približno 80 £ mesečno, polovico svoje žepnine pa namenita prehrani.

"Nisem najbolj navdušena nad tem, vendar jim moram dati svobodo, da se odločita sami," priznava mati.

Veganska prehrana je sicer varna za otroke, vendar je pri tem priporočljivo dodajanje vitaminov in mineralov, kot so vitamin B12, železo, cink in kalcij. Pomembno je, da je prehrana uravnotežena in da otrokom zagotovi vse, kar potrebujejo za zdrav razvoj.

Če se tudi vi odločate za vegansko prehrano pri otrocih, se pred spremembo obvezno posvetujte s strokovnjakom.