Strašljivo: tako izgleda ČRNA POROKA (poznate običaj?)

Strašljivo: tako izgleda ČRNA POROKA (poznate običaj?) (foto: profimedia) profimedia
9. 11. 2022

Običaj ohranjajo v nekaterih delih Srbije. Ste že slišali zanj? 

Na poroki ste že bili, kaj pa na črni poroki? Nanjo ne boste naleteli kar tako mimogrede, saj se je običaj ohranil le v kakšnih vasicah. Na zunaj se sliši strašljivo. 

Eno od črnih porok (in edino, ki se jo je udeležil) opisuje etnolog Aleksandar Repedžić in s pripovedjo želi razbiti napačne mite, ki krožijo o njej. Zakaj pravzaprav gre?

Žalosten obred

Kot namiguje izraz črna poroka, gre za žalostno situacijo, ko umre otrok ali vnuk v mladih letih in na vrhuncu svojega življenja. Leta 2003 je Aleksandar doživel črno poroko, ko se je pripetil žalostni dogodek - smrt mladega fanta iz Ranovca, ki se je s prijatelji odpravil na festival. Privoščili so si tudi kopanje, in ker ni znal plavati, je utonil. 

Črna poroka se je zgodila po sanjah njegove babice, ki je sanjala, da je na drugem svetu našel ženo, s katero pa ne more živeti, če ni poročen tudi na Zemlji. 

Najti so morali torej žensko, ki bo poročena s truplom. 

Za nevesto na črni poroki se je javila pokojnikova najboljša prijateljica, ki je morala sprejeti posebna pravila: eno leto, kolikor je bila poročena, ni smela imeti partnerja, spolnih odnosov, niti se zaljubiti. 

Po letu dni so poroko razpustili, zato je lahko normalno nadaljevala z življenjem, imela partnerja in si ustvarila družino. 

Dogodek je precej podoben pravi poroki, saj se vsi povabljenci oblečejo elegantno, igra glasba, imajo nevesto, vendar je vzdušje ravno obratno - zelo žalostno. V središču mesta se začne procesija, ki vodi do pokopališča in groba, kjer je pokopan pokojnik. Tam lomijo zastavo. 

Potem so vsi vabljeni na pogostitev z glasbo, kot je na porokah to običajno. Na tej črni poroki so plesali kolo, vendar v obratni smeri, torej v smeri urinega kazalca. Pri tem so glasno jokali, opisuje Aleksandar. Prostor je okrašen s fotografijami pokojnika. 

Gre predvsem za to, da se pokojniku zagotovi vse, česar na Zemlji ni moral imeti, ker je predčasno umrl. 

Repedžić želi s svojo zgodbo izničiti zlobne jezike in napačne govorice, ki dogodek prikazujejo kot nekaj absurdnega. Govori se, da se izvaja ples okrog krste, ki ga vodi mati in podobno. Teh delov v črni poroki ni. 

Vir: Nova.rs