Te skandinavske navade vas bodo precej šokirale

Te skandinavske navade vas bodo precej šokirale (foto: Profimedia) Profimedia
13. 11. 2022

Če ste že kdaj potovali po Skandinaviji, ste morda opazili katero od spodnjih presenetljivih navad, ki jih pri nas ne opazimo. 

Kaj pravite na spodnje navade, bi se jih držali tudi vi? Morda pa katero osvojite. 

Te skandinavske navade vas bodo verjetno precej šokirale: 

Otrok v vozičku pozimi

Nič nenavadnega ni, da se z otrokom v vozičku pozimi odpravite ven, v Skandinaviji pa to naredijo še nekoliko drugače. Če mora mati na primer v trgovino le po kakšno stvar in ve, da bo hitro opravila, pusti voziček z otrokom kar zunaj na mrazu. Ne boji se, da bi otroka ukradli, saj je to tam običajno. 

Poleg tega Skandinavci verjamejo, da mraz dojenčku ne bo naredil nič slabega, če je dobro oblečen. Tako naj bi otrok okrepil imunski sistem in ostal zdrav. 

Čevlji v hiši prepovedani

Pri nas je navada, da se sezujemo ob vstopu v hišo in preobujemo v copate. Skandinavci gredo tukaj še korak dlje in čevlje pustijo pred vrati, ne glede na to ali so prišli k prijatelju na obisk ali na slavnostno večerjo. Ne bojijo se, da bi se prehladili, ali da bi bil njihov videz nepopoln. 

Tam je vreme večinoma deževno in sneženo, zato nočejo vsega tega nositi v notranjost. Pogosto imajo talno ogrevanje, zato jim je toplo tudi brez copat. 

Najprej kava, potem riba

Naši južni sosedje prisegajo na morsko hrano, vendar jih verjetno še niste videli jesti ribe pred časom kosila. Privoščijo si opoldne ali še raje za večerjo, nikakor pa že prej. V Skandinaviji razmišljajo drugače ...

Tam je miselnost takšna, da želijo čim dlje ostati siti. Kaj je torej boljšega, kot da si po jutranji skodelici kave privoščijo ribo, ki je poleg tega še polna hranljivih snovi? Radi izberejo lososa ali katero podobno ribo. Ja, kar za zajtrk. 

Sodobni Vikingi

Ne bodite presenečeni, če na Tinderju zagledate kakšnega sodobnega Vikinga, saj so Skandinavci precej ponosni na svojo tradicijo in jo ohranjajo še danes. In ne verjemite filmom ter zgodbam, ki Vikinge prikazuje le kot krute razbojnike, saj jih lahko s tem užalite. Vikinškim vzdevkom bi se od srca nasmejali, a jih sodobni Vikingi ne uporabljajo.