TEGA vam o materinstvu verjetno ni povedal nihče

TEGA vam o materinstvu verjetno ni povedal nihče (foto: Profimedia) Profimedia
24. 3. 2023

Starševstvo je pomembno poslanstvo in hkrati odgovornost, ki jo veliko ljudi podcenjuje, dokler se s to vlogo ne sreča tudi iz prve roke.

Katerih stvari o materinstvu morda niste pričakovali?

Dojenje vedno ne steče preprosto

Čeprav se zdi, da je dojenje ena najbolj naravnih stvari, mnoge ženske glede dojenja ne izpolnijo svojih pričakovanj, ker ne morejo dojiti zaradi pomanjkanja mleka ali pa zaradi drugih stanj, ki zmotijo dojenje. Ko obiskujete tečaje za starše, mislite, da bo dojenje povsem enostavno. V resnici lahko traja tudi do šest tednov, da se naučite dojiti svojega otroka.

Drugi vam bodo povedali svoje mnenje dobesedno o vsem

Kmalu boste verjetno spoznali, da vas nič ne bo hitreje spravilo v bes kot to, da so vsi okrog vas polni nasvetov in ne bodo zamudili priložnosti, da vam podajo kakšen komentar glede vzgoje, kako otroka hraniti, preobleči, previti in podobno. Nihče pravzaprav ne mara nezaželenih nasvetov, a če ste mama, je to še slabše, saj nihče ne razume potreb vašega otroka bolje kot vi.

Vsak otrok je svojevrsten

Kar deluje pri enem dojenčku, ne deluje pri drugem, zato morate s poskusi in napakami ugotoviti, kaj je za vašega otroka najboljše.

Na skrivaj lahko postanete tekmovalni

Tudi če niste tekmovalna oseba, še vedno poskušate ugotoviti, kako gre vašemu otroku v primerjavi z drugimi otroki iste starosti. Toda pazite, da to ne postane nenehno nezdravo primerjanje kdo je boljši, saj je vsak otrok edinstven na svoj način.

Na račun nove vloge boste lahko zelo izčrpani

V prvem letu otrokovega življenja lahko pričakujete, da boste vsak dan zelo izčrpani. Otroci pri približno šestih mesecih lahko začnejo spati ponoči, nato pa jim začnejo izraščati zobje in se ponoči spet prebujajo. To prekinjeno spanje ima vpliv tudi na raven vaše energije.

Morda se porodu ne boste zdeli več privlačni sami sebi

Po rojstvu otroka se telo spremeni in zaradi dojenja običajno pridobite dodatno težo. Prav strašljivo je lahko kako drugačno je naenkrat telo. Vendar morate biti potrpežljivi in vztrajati. Realno lahko traja nekaj časa, da se vaše telo vrne v obliko pred nosečnostjo in to se zgodi povsem naravno.

Prednostne naloge se bodo spremenile

Morda boste presenečeni, kako zelo se spremenijo vaše prednostne naloge, ko se rodi otrok. Če ste se nameravali po rojstvu otroka hitro vrniti v službo, si boste morda premislili, saj boste spoznali, da je življenje več kot le naslednja plača.

Vaš partnerski odnos se bo spremenil

Morda se bo zgodilo, da vam bo včasih šel vaš partner pošteno na živce, ko bo trdno spal, vi pa se boste zbujali ob štirih zjutraj, da nahranite otroka. Vendar pa skrb za otroka ni zgolj stvar matere, temveč tudi očeta in povsem nova raven odnosa se zgodi, ko starša skupaj vzgajata otroka. Prav tako se ob rojstvu otroka spremeni tudi dinamika glede spolnih odnosov in partnerski odnos gre čez mnoge spremembe, ki pa ob prilagoditvi, sprotni komunikaciji in podpori drug drugega, tudi utrdijo odnos.

Ne pritiskajte preveč nase

Materinski občutek krivde je nekaj zelo resničnega in to razumete takoj, ko se rodi vaš otrok. V vsaki malenkosti želite biti popolni in če kaj ne gre tako gladko, kot ste načrtovali, vas to lahko spravi v slabo volje. Vendar, četudi ne gre vse po planih, so vedno tako dobri kot slabi trenutki, v katerih uživajte in se prepustite procesu.   

Vir: lifehack.org

Morda vas bo zanimal tudi Aktivni podkast: