Božični meni za izbrane okuse

22. 12. 2011
Deli
Losos v hrustljavem ovoju

Zdrave ideje za predjed, glavno jed in sladico.

Glavna jed

Losos v hrustljavem ovoju

Sestavine za 4 osebe: po 1 šopek bazilike in koriandra • 30 g ingverja • 8 listov listnatega testa (200 g) • 2 žlici olja • 4 lososovi fileti (po približno 200 g) • sol • 1 žlička zdrobljenega rdečega popra • 1 šopek redkvic • 1 kumara • 1 čili • 4 žlice limetinega soka • 1 žlica ribje omake • sladkor

1 Zelišča oplaknite, jih otresite do suhega in potrgajte lističe. Koriander sesekljajte. Ingver olupite in ga nastrgajte. 4 liste listnatega testa namažite z 1 žlico olja in na vsakega položite še en list testa. Pečico segrejte na 180 stopinj (ventilatorsko na 160 stopinj).

2 Filete oplaknite, jih otrite do suhega in začinite s soljo in poprom. Nato jih na obeh straneh obložite s polovico koriandra, ingverjem in baziliko. Zavijte jih v listnato testo in vsak zavojček premažite z 1 žlico olja. Položite jih v pekač, ki ste ga obložili s papirjem za peko, in jih pecite v pečici približno 15–20 minut.

3 Operite redkvice, kumaro in čili, vse skupaj očistite in zrežite na majhne koščke. Začinite jih z ribjo omako, soljo, sladkorjem in preostankom koriandra.

Priprava približno 40 minut.
Kuhanje približno 15 minut.
Na osebo približno 600 kcal.
B: 36 g, M: 31 g, OH: 34 g.
Hrustljavo-sočna kombinacija.

Predjed

Solata z račjimi prsmi

Sestavine za 4 osebe: • 2 fileja račjih prsi (po približno 200 g) • 4 pesti berivke ali motovilca • 5 žlic oljčnega olja • 2 žlici limoninega soka • 2 žlici sesekljanih mešanih zelišč • sol, poper • 2 pomaranči • 1 žlica sladkorja • 2 žlici masla

1 Fileja oplaknite, otrite do suhega in v kožo zarežite rombe. Prsi nato približno 8 minut pecite s kožo navzdol, jih obrnite in pecite še 5 minut. Zavijte jih v aluminijasto folijo in pustite počivati približno 10 minut.

2 Solato oplaknite in osušite v solatni centrifugi. Zmešajte olje, limonin sok, zelišča, sol in poper. Polivko zmešajte s solato. Pomaranči temeljito olupite in izrežite fileje. Na maslu karamelizirajte sladkor in v njem nekajkrat povaljajte pomarančne fileje. Račje prsi zrežite na rezine in vse skupaj porazdelite po krožnikih.

Priprava približno 45 minut.
Kuhanje približno 13 minut.
Na osebo približno 390 kcal.
B: 19 g, M: 29 g, OH: 11 g.
Nežno meso na hrustljavi solati.

Solata z račiji prsmi

Sladica

Kozji sir z medom

Sestavine za 4 osebe: 4 žlice tekočega medu • 1 kos lupine eko pomaranče • 10 stebelc timijana • pol žličke zdrobljenega rdečega popra • grobo mlet črni poper • 12 okroglih rezin svežega kozjega sirčka (po približno 20 g)

1 Medu dodajte pomarančno lupinico in 2 stebli timijana in vse skupaj približno 7 minut segrevajte, da nastane sirupasta zmes. Posodo odstavite s štedilnika in po okusu dodajte poprova zrna in mlet poper. Pustite, da se zmes ohladi.

2 Kozji sveži sir vodoravno prepolovite. Sir porazdelite po 4 krožnikih, ga pokapajte z medom in vsak krožnik okrasite z dvema timijanovima vejicama.

Priprava približno 20 minut.
Hlajenje približno 20 minut.
Na osebo približno 165 kcal.
B: 6 g, M: 8 g, OH: 17 g.
Harmonija arom.

Kozji sir z medom

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord