12 korakov do najboljšega spanca

12 korakov do najboljšega spanca (foto: profimedia) profimedia
25. 11. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Ko zvečer zaprete oči, nikakor ne morete zaspati? Poskusite kakšnega od naših 12ih trikov za boljši spanec.

Nastavite si uro

Zvečer si vsakič nastavite budilko za konec spanca, poskusite si uro nastaviti tudi za konec dneva. Tako si boste zagotovili dovolj časa za počitek, ter boste poskrbeli, da stvari uredite do določene ure, ter se pripravite na spanje. Poskusite se ure res držati in jo čim manj spreminjajte, naše telo se namreč dobro odziva na rutino.

Privoščite si kopel

Topla kopel ali tuš pred spanjem vas bo sprostil in odgnal vse misli stran (služba, otroci, ...). Privoščite si trenutek zase in poskusite ta čas misliti na nič, topla voda vas bo še dodatno sprostila in ko boste legli v posteljo boste brez težav odplavali v globok spanec.

Naj bo temno

Ugasnite vse luči v spalnici, tudi tiste majhne in utripajoče, saj prav vsaka lahko zmoti vaš spanec. Spustite rulete ali žaluzije, zaprite vrata ali pa čisto enostavno kupite prevezo za čez oči in opazili boste, da bo vaš spanec trdnejši.

Naj bo tišina

Če vaš partner smrči, ga ne poskušajte utišati z glasbo. Raje poskusite s kakšnim bolj nežnim in enakomernim zvokom, kot je ventilator. Še najbolje bo, da si omislite čepke za ušesa, ter si s tem ustvarite popolno tišino (ljubeče naj vas ob budilki prebudi partner).

Ostanite hladni

Ko greste spat spustite termostat za nekaj stopinj, tako boste prihranili in tudi lažje spali, saj ob nekoliko hladnejših temperaturah lažje zaspimo. Lahko poskusite tudi tako, da izklopite vir toplote v spalnici in priprete okno. Če je spalnica hladnejša bo vaše telo začelo delovati počasneje, kar vas bo popeljalo v sladki spanec.

Lahka večerja

Težka hrana ali pijača pred spanjem lahko povzroči prebavne dogodivščine sredi noči, zaradi katerih boste morali večkrat na stranišče. Lahka večerja 2 uri pred odhodom v posteljo, bo pripomogla k dolgemu, lahkemu spancu.

Brez alkohola in kajenja

Kozarec vina ali dva seveda nista nič takšnega, ampak poskrbite, da to ne postane navada, sploh pa ne tik pred spanjem. Alkohol in nikotin sta stimulanta, ki vas bosta držala pokonci in onemogočila trdens panec.

Blazina

Vzglavnik je vaš najpomembnejši pripomoček za spanje, zato poskrbite, da vam ta ustreza. Vzglavnik vam mora biti v oporo, biti mora udoben in prilagojen vašim spalnim položajem.

Brez hišnih ljubljenčkov

Ne glede kako radi jih imate in kako so luškani, hišni ljubljenčki pač ne sodijo v spalnico. Njihovo premikanje in skakljanje lahko zmoti vaš spanec. Poleg tega, pa njihova dlaka draži dihalne poti, ne glede na to ali smo nanje alergični ali ne. Zvečer se poslovite od njih in zaprite vrata.

Zaustavite bolečino

Če vas nekaj boli in zaradi tega ne morete zaspati, brez slabe vesti vzemite tableto (če seveda, to ni prepogosto). Bolečina vas bo držala pokonci, kar bo doprineslo, da boste še naslednji dan neučinkoviti in nagnjeni k glavobolom.

Izogibajte se kavi

Jutranja kava seveda ni problematična, vendar se kavi poskusite izogniti po 16. uri.

Ne kompenzirajte

Če se zvečer niste naspali nikakor ne poskušajte tega nadoknaditi čez dan, tako namreč telesu pošiljate mešane signale in bo postalo zmedeno, glede tega kdaj se mora izključiti. Čeprav se sliši logično, da ob utrujenosti greste prej v posteljo ali spite nekoliko dlje, se naše telo najbolje odziva na rutino.

Značke: spanec spanje