20 zdravilnih lastnosti sezama

20 zdravilnih lastnosti sezama (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
20. 5. 2014

Seme je res majhno, a vsebujejo ogromne količine vitaminov, mineralov in številnih drugih, človeku nujno potrebnih snovi.

Zdravilne lastnosti sezama

1. Bogato z beljakovinami: seme vsebuje ogromno visoko kakovostnih beljakovin – 2 jedilni žlici vsebujeta 3 grame beljakovin, kar je največ med semeni in oreščki. 

2. Preprečuje diabetes: raziskave so pokazale, da sezamovo olje oziroma sezamol in sezaminol, ki nastaneta, ko seme predelamo, blagodejno vplivata na razmerje maščob v krvi, preprečujeta diabetes in pripomoreta pri uravnavanju krvnega pritiska.  

3. Niža krvni pritisk: prej omenjena študija prav tako razkriva, da sezamovo olje znižuje krvni pritisk pri diabetikih. Seme je namreč polno magnezija, ki pomembno vpliva na raven tlaka.

4. Niža raven holesterola v krvi: sezam vpliva tudi na raven holesterola v krvi. Vsebuje fitosterole, ki (v zadostnih količinah) uravnavajo raven slabega holesterola in krepijo imuniteto.

5. Za boljšo prebavo: visoka vsebnost vlaknin pomaga pri prebavi.

6. Za zdravo kožo: cink pomaga pri obnavljanju (poškodovanih) celic in proizvodnji beljakovin oziroma kolagena, ki daje koži elastičnost. Olje pa je odlično pri težavah s suho kožo, luskavico in ekcemi.

7. Za zdravo srce: sezamol, snov, ki nastane pri predelavi (npr. v olje), poskrbi za boljše zdravje srca in preprečuje aterosklerotične spremembe.

8. Preprečuje rakava obolenja: fitinska kislina, magnezij in fitosteroli v semenu delujejo antioksidativno in antikancerogeno – varujejo pred rakom.

9. Pomaga zmanjšati anksioznost: seme vsebuje minerale, med njimi predvsem magnezij in kalcij, ki sta ključna v stresnih situacijah. Ljudje s pomanjkanjem magnezija so namreč bolj dovzetni za stres, prav ta pa vodi v pomanjkanje magnezija.

10. Slabokrvnost: črno seme je še posebej bogato z železom, zato ga priporočajo vsem, ki imajo težave s slabokrvnostjo.

11. Varuje pred poškodbami DNA: sezamol v semenu in olju se je izkazal kot dobra zaščita pred poškodbami DNA, ki ga povzroča sevanje.

12. Blaži bolečine artritisa: visoka vsebnost mineralov in vitaminov preprečuje oziroma lajša bolečine artritisa ter krepi kosti in sklepe.

13. Ščiti jetra: sezam varuje jetra pred negativnimi vplivi alkohola.

14. Proti gubicam: sezamovo olje zmanjša nastanek ali poslabšanje že obstoječih kožnih gub zaradi vpliva ultravijoličnih žarkov (sonce, solarij) ter pigmentacijo.

15. Za zdrave kosti: pest semen vsebuje več kalcija kot kozarec mleka. Seme pa je bogato tudi s cinkom, ki je odgovoren za normalno rast in med drugim vpliva na gostoto kosti.,

16. Za zdravje dojenčka: masaža s sezamovim oljem pomirja in pomaga zaspati. Olje je dobro tudi pri zaščiti kože (izpuščaj zaradi plenic) in lajša težave s suho kožo.

17. Za zdravje oči: v tradicionalni kitajski medicini povezujejo zdravje oči z zdravjem jeter. In seme (predvsem črno) poskrbi za boljše zdravje jeter.

18. Dlesni: masaža z oljem poskrbi za zdrave dlesni in preprečuje nalaganje zobnih oblog. V Ayurvedi se uporablja tisočletja, saj naj bi olje preprečevalo vpliv toksinov.

19. Za zdravje dihal: magnezij poskrbi za zdravje dihal.

20. Lasje: nutrienti v olju so odlični za nego lasišča in las. Preprečujejo prhljaj in izpadanje las. Recept za masko: naribajte 2 korenini ingverja in iztisnite sok, dodajte 3 žlice sezamovega olja in malo limoninega soka. Dobro vmasirajte v lasišče, pustite delovati 15 do 30 minut, nato sperite. Pripravljeno tekočino hranite v hladilniku.