3 stvari, ki bi jih morala vsaka ženska narediti po seksu

3 stvari, ki bi jih morala vsaka ženska narediti po seksu (foto: Profimedia) Profimedia
27. 1. 2017

Je treba res takoj po seksu na stranišče? Preverili smo to in še dve stvari, na katere je dobro biti pozoren.

1. Obiščite stranišče

Zagotovo ste že slišali, da je takoj po seksu priporočljivo na stranišče, saj se s tem izločijo škodljive bakterije, ki povzročijo okužbe urogenitalnega trakta.

Okužbe sečil so eno najpogostejših vnetnih obolenj. Pri ženskah nekoliko pogostejše kot pri moških – približno polovica žensk se z vnetjem sreča vsaj enkrat v življenju, vsaki tretji pa se ponavljajo. Vzrok, da so pri ženskah pogostejše, tiči v anatomiji sečil.

Preprečevanje okužbe z uriniranjem takoj po seksu pa je v veliki meri le mit, pravi dr. Lauren Streicher, avtorica knjige Sex Rx—Hormones, Health, and Your Best Sex Ever, ki ugotavlja, da ni dovolj študij, ki bi to lahko podprle.

Kaj je potem dobro? Uriniranje - vsekakor. A ne hitite v kopalnico na vrat na nos. Pojdite takrat, ko vas zares tišči. Obisk stranišča 15 minut kasneje ne bo povečal tveganja za okužbe.

Kaj je še priporočljivo:
  • Veliko pijte.
  • Umijte se pred spolnim odnosom in po njem.
  • Priporočljivo je uriniranje tako pred kot tudi po spolnem odnosu.
  • Če pride do okužbe, naj jih zdravi izključno zdravnik, saj gre za bakterijske okužbe. Za razliko od glivičnih, samozdravljenje ni primerno.

2. Zavrtite si film

Ne, ne govorimo o 50 odtenkih sive. Zavrtite si film v svoji glavi. Od začetka do konca. Nato svoje misli delite še s partnerjem. Povejte mu, kaj vam je bilo všeč, kateri dotik vas je najbolj obnorel ...

Če seks ni bil najboljši, se s partnerjem prav tako pogovorita. Vendar je pogovor o tem, kaj je šlo narobe, bolje prestaviti na kasnejši čas.

In še ena stvar, ki lahko okrepi vajino razmerje in izboljša seks (v samo 90 dneh, kot je pokazala ena od študij) – intimnost in izkazovanje naklonjenosti po spolnem odnosu: crkljanje, dotikanje, romantično klepetanje ...

3. Bodite pozorni na nelagodje in bolečino

Kdaj je dobro, da ste na bolečino še posebno pozorni.

Včasih lahko med seksom tudi kaj boli. Daleč najpogostejši vzrok bolečega seksa je suha nožnica. Vzroki za nelagodje ali bolečino so lahko tudi zaprtje, mišični krč ali ker vaš partner med penetracijo pritiska na jajčnik (bolečina bo močnejša v času ovulacije).

Če pa je spolni odnos vsakokrat boleča polomija, to ni več normalno. Še posebej, če ta občutek traja nekaj ur ali celo po odnosu in ne glede na to, kako živahna sta med seksom ali kateri položaj sta si izbrala. V tem primeru se obvezno pogovorite z zdravnikom, saj gre lahko za resnejše težave, kot so ciste na jajčnikih, miom v maternici, endometriozo ...

Preberite še: Zakaj moški preneha dajati pobudo za seks