5 pokazateljev, da vam primanjkuje kalcija

13. 3. 2023
Deli
5 pokazateljev, da vam primanjkuje kalcija (foto: Profimedia)
Profimedia

Kalcij je pomemben mineral v telesu, ki je potreben za več življenjsko pomembnih telesnih funkcij ter močnih kosti in zob. Prav tako spodbuja zdravo delovanje celic, omogoča strjevnje krvi, uravnava presnovo in pripomore k zdravju srca.

Po podatkih National Library of Medicine je kalcij najpogostejši mineral v telesu, saj predstavlja do 2 odstotkov celotne telesne teže. Povprečen odrasel človek ima v telesu 1200 gramov kalcija.

Kakšni so pokazatelji, da telesu manjka kalcija?

Imate krhke in šibke kosti

Značilen znak pomanjkanja kalcija je splošno poslabšanje zdravja kosti. Če ne zaužijete dovolj kalcija, bo vaše telo izpiralo kalcij iz kosti in zob, da bi ohranilo ustrezno raven kalcija v krvi. Pomanjkanje kalcija lahko povzroči šibkost in krhkost kosti in če ga ne odpravite, to lahko močno poveča tveganje za zlome in možnost za osteoporozo.

Nenehno ste izčrpani

Pomanjkanje zdravih količin kalcija lahko povzroči utrujenost. Vendar to ni običajna utrujenost, temveč gre za trajno stanje nizke energije in občutka šibkosti, imenovanega hipokalcemija. Za utrujenost, povezano s hipokalcemijo, so značilne: možganska megla, omotica, vrtoglavica, zmedenost in težave z osredotočanjem.

Pojavljanje mišičnih krčev in krčev v mišicah

Znaki pomanjkanja kalcija so tudi mišični krči in krči v mišicah. Ko se simptomi sčasoma poslabšajo, so mišični krči vse pogostejši (zlasti v spodnjem delu nog), pojavijo pa se lahko tudi toge in boleče mišice. Če se soočate s pomankanjem kalcija, so zanj prikrajšanje tudi mišice, kar lahko sproži boleče mišične kontrakcije.

Slabo stanje zdravja zob

Pomanjkanje kalcija lahko pomeni težave pri zobeh. Vse, kar jeste in pijete, povzroča nastanek bakterij v ustih, ki razgrajujejo minerale v zobeh. Z zadostno količino kalcija lahko preprečite izgubo mineralov. Brez zadostne količine kalcija so vaši zobje osiromašeni mineralov, ki so bistveni za ohranjanje moči in zdravja. Še bolj zaskrbljujoče pa je, da lahko pomanjkanje kalcija povzroči parodontalno bolezen (vnetje dlesni in kosti, ki obdajajo zobe), ki je povezana z rakom, je bilo objavljeno v reviji Denistry Journal.

Motnje srčnega ritma

Kalcij ima pomembno vlogo tudi pri zdravju srca. Nereden srčni utrip (aritmija) je pogost znak neustrezne ravni kalcija v krvi in je glavni vzrok nenadne srčne smrti. Temu je tako zato, ker je srce mišica in kadar njene celice ne dobijo dovolj kalcija, prenehajo pravilno delovati in lahko povzročijo krče v srčni mišici. Poleg tega se ob nizki ravni kalcija krvne žile zožijo, kar povzroči nereden srčni ritem.

Pomanjkanju kalcija se lahko izognete z uživanjem živil, bogatih s kalcijem, ali z visokokakovostnim prehranskim dopolnilom s kalcijem. V svojo prehrano vključite živila, bogata s kalcijem kot so: mandljevo mleko, mandlji, pomaranče, suhe fige, ovsene kosmiče, tofu, fižol, brokoli, jogurt, sir in temno zeleno listnato hrano. 

Preverite tudi: Dodajte samo eno živilo v prehrano in stavite na spremembe: S tem preprostim živilom se boste znebili odvečne teže in ohranili zdravje

Vir: eatingwell.com