To so razlogi, da je bolje kupovati ekološke pridelke

To so razlogi, da je bolje kupovati ekološke pridelke (foto: profimedia) profimedia
23. 10. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Ekološko kmetijstvo zahteva uporabo okolju sprejemljivih praks in spoštovanje naravnih virov. Na splošno morajo kmetje upoštevati učinek svojih dejavnosti v prihodnosti in učinek postopkov na okolje.

Ekološki izdelki imajo višje standarde

V ekološkem kmetijstvu je uporaba pesticidov, sintetičnih dušikovih gnojil in fosfatov prepovedana. Kmetije morajo za certifikat EKO spoštovati zares veliko pravil in zakonov, saj je ta certifikat prava garancija, da je to hrana, vzgojena brez vseh kemikalij.

EKO hrana ima boljši okus!

To vam pove že kmečka pamet – pravilno obdelana zemlja rodi zdrave rastline, ki so bolj hranljive tako za ljudi kot tudi za živali.

EKO hrana zmanjša tveganje za bolezni

Pesticidi so dokazano slabi za naše zdravje, a kaj ko so jih odgovorne inštitucije dovolile in jih zdaj ne želijo prepovedati.

Ekološko kmetijstvo tudi pozitivno vpliva na celotno okolje, saj se pesticidi ne stekajo v zemljo, vodo in ozračje. Ekološka hrana tako ne vsebuje pesticidov, ki lahko močno načnejo naše zdravje. Namesto pesticidov ekološki kmetovalci uporabljajo vrsto drugih tehnik, ki pomagajo vzdrževati ekosisteme in zmanjšujejo onesnaževanje.

Ekološki kmetje ustvarijo zdravo zemljo

Zemlja je osnova za prehransko verigo. Osnovni fokus ekološkega kmetijstva je, kako vzgojiti rastline v čim bolj zdravi in neonesnaženi zemlji.

EKO ima več vitaminov

Po raziskavah sodeč, ekološko pridelana živila vsebujejo več vitaminov in mineralov kot živila konvencionalne pridelave. Vsebujejo pa tudi manj pesticidov ter nitritov.

Med letoma 1995 in 2003 je bilo izvedenih sedem študij, ki so primerjale živila rastlinskega izvora (iz ekološke in konvencionalne pridelave).

Rezultat je pokazal: ekološko pridelana živila vsebujejo manj pesticidov in nitratov, zato pa občutno več vitamina C in sekundarnih snovi ( pri biozelenjavi do 50 %) in so veliko bolj okusna. Gre za substance, ki delujejo antioksidativno, protimikrobno, krepijo imunski sistem, delujejo proti vnetjem, preprečujejo raka. Biološko sadje in zelenjava vsebujeta več antioksidantov. Tudi delež suhe snovi je v ekološko pridelani listnati, koreninasti in gomoljni zelenjavi do 20 % večji. Vse to vpliva na okus, ki je pri ekoloških izdelkih intenzivnejši.