6 možnih vzrokov vrtoglavice in bolečin v glavi (in ali vas mora skrbeti)

6 možnih vzrokov vrtoglavice in bolečin v glavi (in ali vas mora skrbeti) (foto: profimedia) profimedia
30. 3. 2018

Rahli vrtoglavici, ki jo spremlja glavobol, običajno ne pripisujemo posebnega pomena, posebej, če se ne pojavlja zelo pogosto. Bi nas moralo skrbeti?

Ko naslednjič občutite vrtoglavico in glavobol, se spomnite tudi na te možne vzroke:

Presenečenje

V filmih pogosto vidimo, kako ob večjih presenečenjih ljudje omedlevajo. Za tem se skriva nekaj resnice. Tako ob pozitivnem kot ob negativnem presenečenju živčni sistem »pregori«. Hiter padec krvnega tlaka vodi do vrtoglavice. Če boste zares omedleli, vam bo telo to sporočilo – čutili boste slabost in postali boste zelo bledi.

Preskočili ste večji obrok

Ko ste tako lačni, da vam kruli v želodcu oziroma občutite krče, se zgodi padec krvnega sladkorja. To občutite kot glavobol, ker možgani ne dobijo potrebne energije. Verjetno bo zadostovalo že, da si pripravite nekaj za pod zob.

Nereden srčni utrip

Pri aritmiji srce bije prehitro ali prepočasi, kar vpliva na preskrbo možganov s krvjo. Zato vas boli glava oziroma imate občutek težke glave. Če omedlite, tokrat ne boste dobili opozorilnih znakov. V takšnih primerih morate takoj obiskati zdravnika.

Gripa

Kombinacija dehidracije in nizke ravni krvnega sladkorja bo prinesla oba simptoma. Če vam hrana ne diši in cel dan niste posebej žejni, ste morda zboleli za gripo. Redno se hidrirajte in se dobro spočijte.

Dehidracija

Nekateri ljudje so nagnjeni k temu, da že ob blažji dehidraciji ali prekomernemu potenju občutijo bolečine v glavi ali se jim rahlo zvrti. Če se tu skriva razlog, naslednjič, ko čutite vrtoglavico, lezite. V ležečem položaju bodo srce in možgani preskrbljeni s krvjo, vi pa se boste hitro počutili bolje. Ne pozabite tudi na veliko tekočine, še posebej v vročih dneh. V prostorih, kjer se zadržujete največ časa, hranite plastenko. Ta vas bo opomnila, da morate narediti nekaj požirkov.

Prehitro ste vstali

To ste zagotovo že občutili: ko ste prehitro vstali, ste občutili bolečine v glavi in imeli zamegljen vid. Simptomi se pojavijo zaradi hitrega padca krvnega tlaka. Običajno to ni nič posebnega, zaskrbljujoče postane, če se po približno dveh minutah ne počutite bolje, se nenehno ponavlja ali se poslabša. Takrat svoje težave omenite zdravniku.

Preberite tudi: