7 modrosti dolenjske babice

7 modrosti dolenjske babice (foto: unsplash) unsplash
30. 1. 2022

Praktične, uporabne, preproste modrosti babice. 

1. Za lepše lase: zmešaj 2 rumenjaka, veliko žlico (ali dve) medu in olivno olje, da vse skupaj nastane gosto tekoča masa (podobno kot šampon). Daj si jo na lase in pusti stati vsaj nekaj ur (lahko kar čez noč). To je najboljši balzam za lase, kar sem ga do sedaj našla na trgu (jih jemala iz vsega sveta, na koncu pa našla recept v babičini zakladnici praktičnosti). Resno, izgleda fuj in fej, a deluje odlično!

2. Čiščenje brez kemikalij: verjetno že vsem poznano, a morda vsem tudi ne: zmešaj sodo bikarbono in limono. S tem očistiš skoraj da vse.

3. Smola na obleki? Polij z navadnim oljem. Resno. Najprej sem se temu upirala, češ nočem uničiti svojih najboljših hlač, ampak ko le ni šlo drugače, sem ubogala babico in polila z navadnim oljem. V sekundi se je vsa smola razgradila, kot da se nikoli ni dotaknila teh hlač.

4. Bele rjuhe? Ne vem, po kakšnem čudežnem ključu to deluje, a deluje: oprane rjuhe razprostri na jutranjo roso. Zanimivo, da se tudi živali (videla sem pri svojem psu) povsem instinktivno zjutraj valjajo po rosi ...

5. Piling kože: Olivno olje in fino mleta sol. S tem se podrgni po koži. Super naravni piling.

6. Opečena koža: Babi me je vedno rešila s šentjanževim oljem. Naredi se res preprosto – poleti naberi nekaj šentjanževke in namoči v navadno olje. Pusti jih notri. To olje zdravi opekline, rane ... Sicer, še hitreje pa – na vsakem travniku takoj najdeš ozkolistni trpotec, ga zmečkaš in daš na rano.

7. Kašelj, vročina, katerakoli bolezen: Orehov‘c. No, saj ne, da bi ta nasvet zares kupila, a babi je vedno, za vsako bolezen, govorila: »P‘nčara, en štamprle orehov‘ca spi, pa boš zdrava ko‘ riba!« Dolenjci. Nimaš kaj.

Petra Škarja v e-knjigi Mala knjižica smeha in navdiha, ki jo lahko brezplačno dobite TUKAJ. 

Poglejte si še: 6 razlogov, zakaj bi morali tudi odrasli redno barvati ali  5 odličnih vaj za zaležan hrbet