7 razlogov, zakaj se počutite utrujeni, a nimajo veze s spanjem

7 razlogov, zakaj se počutite utrujeni, a nimajo veze s spanjem (foto: Profimedia) Profimedia
19. 6. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Zagotovo poznate tisti občutek, ko ste popolnoma utrujeni ob najbolj nemogoči uri, pa niti ne veste, zakaj.

Spali ste dovolj, spili ste že dve kavi, a se ob 14. uri popoldne komaj držite pokonci in sledite pomembnemu sestanku. No, spanje je za spočito telo in glavo zelo pomembno, a lahko vam naštejemo vsaj še 7 razlogov, zakaj ste utrujeni, in to brez razloga.

1 Jeste preveč sladkorja

Sladko je res dobro. Ali obstaja bolj srčen trenutek v dnevu kot topeča se čokolada v ustih po dobrem kosilu? A žal preveč sladkorja v resnici močno zniža raven naše energije, čeprav mislimo, da je drugače. Seveda vam en piškot ne bo škodil in nekaj koščkov čokolade vam bo celo pomagalo pri delu. A žal študije kažejo, da smo od sladkorja bolj odvisni kot od kokaina, tako da ... vso srečo pri odvajanju. Sladkor nas bo dobro uro po zaužitju popolnoma pustil na cedilu, počutili se bomo izžete in seveda si bomo želeli še več sladkorja. Ni najboljši krog. Če na dan pojeste veliko sladkarij in se počutite utrujeni, potem zagotovo jeste preveč sladkorja. Problem rešen, treba je le na odvajanje! Pomagajte si s sadjem in arašidovim maslom.

2 Dehidrirani ste

Če ste nori na sladke pijače in pri večerji namesto vode pijete pivo, potem imamo za vas žalostno novico - vaše pomanjkanje energije se skriva v premalo popitih kozarcih vode. Poleg utrujenosti  se dehidriranost kaže tudi v obliki glavobolov in slabi koncentraciji. Najbolje, da si kar takoj napolnite steklenico z vodo.

3 Ste depresivni

Za to težavo nimamo hitre rešitve. Depresija je grozna in utrudljiva bolezen. Če nimate volje do vsakodnevnih pravil, posebej do tistih, ki so vas nekoč osrečevale, potem morate resno razmisliti, kje tiči vzrok vaše utrujenosti. Veliko možnosti je, da ste v depresiji in morate poiskati strokovno pomoč.

4 Premalo se gibate

Vem, kaj si mislite: ob koncu dolgega, napornega dne je zadnja stvar, o kateri razmišljam zahteven trening. No, vsak se kdaj zateče k temu izgovoru, zakaj ne miga, a v resnici je ravno obratno. Po telovadbi imamo več energije in tudi ljudje, ki več migajo, imajo logično več energije kot ljudje, ki pretežno sedijo. A to niso le gole izkušnje, da gibanje dvigne energijo, so dokazale tudi raziskave. Torej – zavežite športne copate in gremo na tek. In ne le, da ne boste utrujeni, še lepše boste videti.

5 Nimate dovolj železa

Železo je zelo pomembno, če govorimo o energiji. Če vaše telo nima dovolj eritrocitov, ki bi telo založilo s kisikom, potem nastopi utrujenost. In ravno to se zgodi, če imate premalo železa. Preverite kri pri svojem zdravniku in začnite jesti več morske hrane, oreškov in semen.

6 Izgoreli ste

Vedno rečete da, pa čeprav velikokrat veste, da bi morali včasih reči ne? Verjemite nam, vsi smo bili že v tem položaju, a pride čas, ko mora človek preprosto reči NE, ne zmorem vsega. Tudi če dovolj spite, se lahko z delom in stalnim pritiskom povsem utrudite. Izposodite si knjigo Izgorelost, Volker Schmiedel, ter preverite, ali ste na robu 'uničenja'. In ja seveda – recite NE in začnite bolj skrbeti za svoj notranji mir.

7 Imate razmetano in nastlano

Kaj je prva misel, ki se vam prikrade v glavo, ko se po dolgem delovnem dnevu vračate domov, in morate najprej zavihati rokave, ker imate umazano in nastlano? Zagotovo je - izmučenost. Živeti in delati v razmetanem okolju je utrujajoče. Nekateri strokovnjaki celo trdijo, da se za razmetano mizo težje skoncentriramo in osredotočimo na delo. Ja, ni še prepozno za resno pomladansko čiščenje. Če ne drugega, vas je zagotovo že branje tega članka in revije Liza napolnilo z energijo.