7 znakov, da morate obiskati ginekologa

7 znakov, da morate obiskati ginekologa (foto: Shutterstock) Shutterstock
26. 8. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Kdaj ste bili nazadnje pri ginekologu?

Če imate katerega od naštetih simptomov, se še danes dogovorite za pregled.

Obisk pri ginekologu ženske doživljamo kot nadležno obveznost, ki jo je treba opraviti vsaj enkrat letno. Včasih je lahko zelo pomembno, da se dogovorite tudi za kakšen vmesni pregled. Zdravnik lahko tako ugotovi morebitne spremembe na prsih, ublaži določene težave, vam svetuje …
Pri teh simptomih takoj obiščite ginekologa:

1 Vmesne krvavitve

Menstruacijski cikel se razlikuje od ženske do ženske. Na splošno pa vendarle velja, da med dvema menstruacijama ne prihaja do krvavitev. Če se pojavijo, gre lahko za hormonske motnje, lahko pa tudi za resnejša obolenja, ki jih mora diagnosticirati zdravnik.

2 Bolečine pri spolnih odnosih

Če ravno ne preizkušate nenavadnih seksualnih položajev in se držite običajnih, med spolnim odnosom ne bi smeli imeti bolečin. V nasprotnem primeru raje obiščite ginekologa. Vzroki bolečin so lahko vsestranski, zato bo še kako koristen podrobnejši opis.

3 Neredna menstruacija

Če ta nenadoma postane neredna, je to vsekakor tema, o kateri se morate kmalu pogovoriti z ginekologom. Neredna menstruacija ima lahko veliko vzrokov – od sprememb življenjskega sloga pa do miomov, nenevarnih mišičnih tvorb.

4 Nenavadno močna menstruacija

Močna menstruacija, zaradi katere morate ponoči vstati in zamenjati higienski vložek, tampon ali pa menstrualno skodelico, je lahko pokazatelj resnejših bolezni. Predvsem če je menstruacija močnejša kot prej. Vzroki segajo od hormonskih sprememb do izvenmaternične nosečnosti. Močne krvavitve nikoli ne jemljite preveč zlahka.

5 PMS določa vaše življenja

Skoraj vse ženske pred menstruacijo poznajo obdobja blažje razdražljivosti. Spopadajo se z občutki volčje lakote, težavami s spanjem in nihanji razpoloženja. Če pa je PMS tako močan, da močno vpliva na vase vsakdanje življenje, se o tem pogovorite s svojim ginekologom. Včasih se lahko za njim skrivajo tudi depresije.

6 Peče ali srbi

Če vas v intimnem predelu peče ali srbi ali oz. neprijetno zbada, je treba nujno obiskati ginekologa. Za nedolžnimi vnetji se lahko skrivajo simptomi spolnih bolezni, ki jih lahko med drugim prenesete tudi na svojega partnerja.

7 Nenavaden izcedek

Reden izcedek je nekaj popolnoma normalnega, če pa se spremeni barva, konsistenca ali pa celo vonj, morate te simptome vsekakor vzeti resno. Lahko gre za stranske učinke določenih zdravil, lahko pa kaže tudi na bolezni, kot so na primer sladkorna bolezen, infekcije in celo rak.