9 razlogov, da hitra hrana ne redi

9 razlogov, da hitra hrana ne redi (foto: shutterstock) shutterstock
30. 3. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Pozabite na stara prehranska pravila, kajti znanstveniki so dognali nekaj, kar jih postavlja na glavo. Gremo pogledat!

1 Burgerji niso krivi za prekomerno težo

Neka nemška študija je nedavno dokazala, da so imeli mladostniki, ki so enkrat do trikrat tedensko uživali hitro prehrano, nižji indeks telesne teže kot tisti, ki so hitro prehrano uživali le redko.

2 Živalske maščobe niso nič slabše od rastlinskih

Tudi to izhaja iz dolgoletnih študij. Zatorej si lahko mirno privoščite zmerne količine masla, mesa in sira. Kot boste prebrali v sedmi točki, so ta živila najboljša za zajtrk!

3 Testenine, skuhane al dente, manj redijo

Še ena zmota, da tako skuhane testenine vsebujejo manj kalorij. Je pa bolje, da jih skuhate tako in jih nato dobro prežvečite. Jedli boste počasneje, občutek sitosti pa bo nastopil prej kot sicer. Škrob se pri al dente skuhanih testeninah tudi počasneje razgradi in zato v telesu ostane tudi del balastnih snovi.

4 Črevesna flora odloča, kdo bo debel

Zakaj lahko nekateri ljudje pojedo, kar hočejo, in niso debeli? Odgovor na to vprašanje so odkrili znanstveniki: vzrok se skriva v črevesni flori. Bakterije, ki so tam, vplivajo na raven krvnega sladkorja, holesterola in koliko energije bo telo počrpalo iz hrane (se pravi kalorij). Zdrava črevesna flora tako pozitivno deluje na težo.

5 Mleko po česnu

Ob špagetih s česnom popijte kozarec mleka in ne rdečega vina. Mleko lahko namreč zelo dobro zatre vonj po česnu iz ust. Polnomastno mleko je boljše od posnetega.

6 Raje sendvič kot kosilo v menzi

Kaj imamo v službi najraje za malico:

  • Sendvič 55,9 %
  • Jogurt 48 %
  • Sadje 46,6 %
  • Pecivo/prigrizke 29 %
  • Topel prigrizek iz kioska 22,8 %
  • Kosilo v menzi 19,5 %
  • Kosilo v restavraciji 14,4 %

7 Zajtrk je lahko malo bolj masten

Z malo bolj mastnim zajtrkom boste spodbudili izgorevanje maščob. Telo bo hitreje začelo razgrajevati maščobne zaloge kot pa absorbirati ogljikove hidrate. Praktičen stranski učinek: dlje boste siti in tako ne bo volčjih napadov lakote.

8 Ne odpovedujte se soli

Preveč soli je res škodljive, ne pa tudi sol sama. Študije dokazujejo, da je priporočljiv dnevni vnos do 2,4 grama natrija. Za primerjavo: včasih so nam dopovedovali, da je dovolj 1,5 g.

9 Tehtajte se ob sredah

Študije dokazujejo, da med hujšanjem naša telesna teža zelo niha. Ob koncih tedna se zredimo, do petka se naša telesna teža potem spet zniža. Če želite ugotoviti svojo običajno težo in zabeležiti uspehe pri hujšanju, se tehtajte ob sredah in vedno ob istem času.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri