Adijo, volčja lakota: 7 poti za zaviranje teka

Adijo, volčja lakota: 7 poti za zaviranje teka (foto: shutterstock) shutterstock
18. 5. 2017 Vir: liza.aktivni.si

Vam je izgubljanje kilogramov velikokrat spodletelo zaradi izjemnega apetita?

Se vam je zdelo, da sploh nič takega niste pojedli? S temi namigi se vam to več ne bo zgodilo.

Velikost krožnika

Ameriški znanstveniki so ugotovili, da je za vse, ki želijo shujšati, idealen krožnik s premerom 23 cm. Vse, kar je več, pripomore, da pojemo do 50 odstotkov več. Psihologi govorijo o sidrnem učinku, ki ga je mogoče opaziti na več življenjskih področjih. Pri prehranjevanju se kaže na ta način: velikost krožnika je tista, ki sidra – in to nezavedno – tako da si nanj naložimo več hrane, kot je potrebno.

Ne jejte med hojo

Neka študija je dokazala, da med hojo jemo tako nezavedno, da šele, ko sedemo, opazimo, da smo siti. Poleg tega se manj zavedamo, koliko smo pojedli in si zato pozneje privoščimo še večji obrok.

Aktiviranje nasitnega hormona

Nasičene maščobne kisline sproščajo holecistokinin, ki možganom signalizira, da smo siti in ti tako zavrejo tek. Trije orehi, dvanajst mandljev ali četrt avokada pred jedjo pomagajo zavreti tek.

Kraljevski zajtrk

Izpuščanje zajtrka močno zviša tveganje za čezmerno telesno težo. Kdor si privošči obilen zajtrk, se pozneje skoraj ne spopada z napadi volčje lakote. Dovoljeno je tudi sladko. Čez dan boste tako imeli manj želje po sladkem.

Krepko začinjeno

Ingver, kajenski poper in čili spodbudijo presnovo in s tem tudi izgorevanje maščob. Vanilja s svojim vonjem zatre željo po sladkem in poleg tega uredi prebavo. Cimet zniža raven krvnega sladkorja in pripravi telo na izgorevanje maščob.

Rdeči krožniki

Psihologi so z nekim poskusom ugotovili, da ljudje z rdečih krožnikov pojedo manj kot z modrih ali belih. Rdečo barvo ljudje namreč pogosto povezujemo z opozorilnimi znaki – tudi v obliki prometnega znaka STOP. Ni pa ugotovljeno, koliko časa traja učinek, kajti verjetno se barve počasi tudi navadimo.

Brez štetja kalorij

Neka ameriška študija je dokazala, da bolj dolgoročno shujšajo ljudje, ki ne štejejo kalorij. Ti namreč instinktivno posežejo po živilih, ki resnično nasitijo, in tako pojedo manj kalorij. 

Kaj vam bolj požene energijo kot kava?

Naslednjič, ko vam bosta tam po tretji uri popoldne padli koncentracija in energija, izpustite čokolado in kavo, raje hitro poiščite stopnice. Nova odlična študija je namreč pokazala, da 10 minut hoje po stopnicah dvigne energijo in motivacijo za delo veliko bolj kot črna kava ali kos sladkarije.

Raziskavo so naredili v okviru revije Physiology and Behavior (Psihologija in obnašanje), ki izhaja na univerzi Georgia. Njihov cilj je bil, kako v povsem pisarniškem okolju na hitro dvigniti energijo. Narejenih je bilo že veliko študij, ki so dokazale, da več kot 20 minut vadbe dvigne raven energije, to pa je bila prva raziskava, ki je dokazal, da se lahko 'dvignemo' tudi v krajšem času. 10 minut hoje po stopnicah je bolje kot vsaka kava ali pravi čaj. Znanstveno dokazano!