Ajurveda za življenje v ravnovesju

Ajurveda za življenje v ravnovesju (foto: profimedia) profimedia
8. 8. 2014 Vir: liza.aktivni.si

Ajurvedo poznamo predvsem po čudovitih masažah, toda starodavna indijska metoda zdravilstva zmore še veliko več. Po njenih principih se nežno (in brezplačno) uglasijo telo, duh in duša.

Lep je že zven besede: ajurveda

Ko jo zaslišimo, navadno pomislimo na podobe eksotičnih dežel. Na dobro počutje in razvajanje. Na mir in tišino. Beseda izhaja iz sanskrta in pomeni 'modrost življenja'. Gre za harmonijo telesa in duše. In za to, da smo čim dlje zdravi in srečni.

Za dosego tega cilja ponuja ajurveda široko paleto metod zdravljenja. Na voljo je denimo kura, s pomočjo katere se telo očisti vse do najmanjše celice. Traja približno osem tednov, za nas Evropejce pa je nekoliko naporna.

Modrost doš

Toda na srečo je indijski učenjak Mahariši Maheš Zogi v sedemdesetih letih razvil obliko ajurvede, ki je bolj nežna in preprosta. Osrednjo vlogo igrajo tri t. i. doše, ki usmerjajo življenje vsakega človeka: vata, pita in kapha. Vsak človek v sebi nosi različno mešanico teh energijskih oblik in tako ustvarja določen tip – lahko pa tudi mešane. Pomembno je vedeti, da je naše telo v ravnovesju, ko so enako izrazite vse tri doše. Ajurvedsko zdravljenje naj bi tako ublažilo energije, ki so preveč močne, in spodbudilo tiste, ki jih je premalo. Zelo pomembna je tudi ustrezna prehrana.

Vata

Tip vata je človek, ki se hitro navduši, je komunikativen in duhovno zelo gibčen, vendar je nagnjen k nervoznosti in notranjemu nemiru. Težko se dosledno drži nečesa. Ima veliko idej, vendar jih ne zna vedno udejanjiti. Predvsem zato, ker se hitro zamoti z drugimi stvarmi. Zelo dobro zaznava, kaj se dogaja okoli njega. To nanj deluje poživljajoče – takrat je kreativen in hiter.

Njegova senzibilnost pa lahko privede tudi do čezmernih dražljajev okolice in stresa. To se pokaže v težavah, kot je artroza, napihnjenost ali zaprtje. Tip vata ne mara mraza in vetra. Je bolj nežen, manjše postave in ima malo mišic. Lahko je zelo visok ali pa zelo nizek. Hitro izgubi telesno težo. Apetit in prebava sta neredna. Velikokrat pozabi jesti. Koža in lasje so nagnjeni k suhosti. Osnovni principi vate so gibanje, fleksibilnost in sprememba.

Namig

Ljudje s prevladujočo vato bi si morali privoščiti dovolj počitka in miru ter redni dnevni potek s tremi obroki, da bi tako ostali psihično stabilni. To deluje pozitivno tudi na njihove odnose z drugimi, saj lahko njihov nemir druge tudi nekoliko nervira. Vata ljudje lahko jedo veliko sladkih in hranljivih jedi. Idealni športni zvrsti sta joga in či gong.

Pita

Ljudje tipa pita so po pravilu srednje težke telesne zgradbe, svetlih las in svetle, mehke in občutljive kože – pogosto s pegicami. Njihov apetit je dober, neradi izpuščajo obroke in dejansko prenašajo vsa živila. Nič čudnega: njihova prebava je sijajna, presnova deluje dobro.

Energijski princip pita ustvarja toploto. To poskrbi za to, da so ti ljudje pregreti, zato imajo tudi radi vroče vreme. Tudi po značaju so pogosto nekoliko razgreti. Zaradi inteligence, dojemljivosti in dinamike postanejo hitro nepotrpežljivi. Predvsem takrat, ko so preobremenjeni, lahko postanejo prepirljivi, trmasti in zahtevajo preveč popolnosti. V osnovi pa so zelo prijazni. Zdravstvene težave (vnetja, težave s kožo) se pojavijo pri preveč stresa ali pa če so preveč delali ali se zabavali.

Namig

Za brzdanje moči pite ti ljudje potrebujejo veliko gibanja, dovolj duševnih spodbud in prehrano, ki ustreza njihovi hitri presnovi: naravno sladke jedi, kot so banana, fige in datlji, veliko surove hrane (predvsem lahno grenke zelenjave), stročnice in hladne, vendar ne ledene napitke. Notranjo vročino hladijo začimbe, kot so koriander, kardamom in komarček.

Kapha

Ljudje, pri katerih prevladuje kapha doša, so uravnoteženi, netežavni in skrbni. Ni jih tako lahko spraviti iz ravnotežja. Njihov princip je harmonija, znajo uživati v majhnih stvareh v življenju in poskrbeti za stabilnost v svojem okolju. Zelo pomembni so jim družina in prijatelji. Kadar ima kapha tip pred očmi cilj, mu sicer ne bo posebno hitro sledil, vendar bo vztrajen.

Vse te pozitivne lastnosti se lahko pri veliko kapha tipih razvijejo tudi v negativne – takrat pride do duševne in telesne lenobnosti. Nenadoma jim je vsega preveč, vsaka sprememba predstavlja stres in skoraj nemogoče se jim zdi biti aktiven. V teh obdobjih njihovo telo uskladišči veliko vode in se obloži z maščobnimi blazinicami. Sicer zelo zdrava in lepa koža je takrat slabše prekrvavljena in je bleda, trdni lasje pa postanejo mastni.

Namig

Da bi se izognili nagnjenosti k lenobnosti, sta zelo pomembni duhovna spodbuda in redno gibanje. Kapha ljudje se lahko med jedjo pošteno spotijo; dobro jim dene vse, kar je rahlo ali pa tudi zares pekoče. Zelo se priporočajo začimbe, ki pospešujejo prebavo, kot so orientalska kumina, ingver, poper in hren. Varčnost se svetuje pri maščobah, sladkorju in soli.

Štirje pomembni napotki za več dobrega počutja

1 Začetek dneva

Ajurvedsko zdravilstvo že od nekdaj ve, da na naše telo delujejo tudi vse misli in občutki. Če si boste torej že pri prebujanju pred očmi naslikali lepe podobe, ne boste dobro naredili le nekaj za vašo dušo. To bo delovalo pozitivno na celoten 'sistem'.

2 Zakurite pečico

Zgodaj zjutraj naša prebavna energija, agni, še ne deluje najbolje. Za spodbuditev te je dobro zjutraj v majhnih požirkih popiti kozarec tople vode.

3 Čiščenje

Ponoči se telo ukvarja z razstrupljanjem. Za odstranitev odpadnih produktov je zelo pomembna dobra ustna higiena (vključno z jezikom).

4 Pazite na dihanje

Prek dihanja dobimo energijo, ki jo potrebujemo za ohranjanje telesnega in duševnega zdravja ter za ustvarjanje ravnovesja naših doš. Vsak dan si torej privoščite nekaj minut in dihajte zavestno globoko ter umirjeno.

Značke: Ajurveda