Ali je v resnici mogoče okrepiti imunski sistem? Resnica je takšna! ... Razlaga zdravnica

Ali je v resnici mogoče okrepiti imunski sistem? Resnica je takšna! ... Razlaga zdravnica (foto: Profimedia) Profimedia
8. 1. 2022

Napitek iz ingverja in kurkume, šumeča tableta vitamina C, multivitamini, izvleček iz petih zdravilnih zelišč … Nihče si ne želi zboleti, zato je povsem razumljivo, zakaj nas privlačijo izdelki in pripravki, ki obljubljajo, da bodo okrepili naš imunski sistem. Toda ali je to sploh mogoče? Ali je vse zgolj dobra marketinška poteza?

»Težava je, da o imunskem sistemu pogosto razmišljamo napačno. O njem razmišljamo kot o mišici, ki jo lahko okrepimo z večjim vnosom antioksidantov in dodatkov,« pravi dr. Jen Gunter, ki si prizadeva popraviti napačne informacije o delovanju človeškega telesa.

Toda imunski sistem preprosto ne deluje tako.
Medtem ko je imunski sistem mogoče oslabiti in je lahko manj učinkovit – denimo pri ljudeh, ki prejemajo kemoterapijo – pa se obratno, krepitev imunskega sistema na splošno, preprosto ne zgodi.
Poglejmo, kaj se skriva za tem …
Profimedia

Imunski sitem nas varuje pred bakterijami, virusi, glivicami in strupi, s katerimi pridemo v stik vsak dan. Ima tudi bistveno vlogo pri celjenju ran. Je elegantna mreža celic, tkiv in organov, ki delujejo skupaj, razloži dr. Gunter in nadaljuje …

Ko govorimo o imunskem sistemu, govorimo o dveh širših pojmih:
 • Prirojeni imunosti in
 • prilagodljivi oz. pridobljeni imunosti.

Pri prirojeni imunosti gre za nespecifične obrambne mehanizme in to je naša prva obrambna linija. Pomaga zatreti patogene preden ti povzročijo težave. Je kot redar pred vrati nočnega kluba.

Prirojena imunost ustavlja vsiljivce ali jih nevtralizira zelo kmalu po vstopu in tako prepreči »vojno« znotraj. Prepozna lahko samo sebe, kar pomeni, komu je dovoljeno vstopiti v klub, in vse ostale, kar pomeni, komu ni dovoljeno vstopiti v »klub«. Pomislite na fizične ovire naše kože, dlake v nosu, trepalnice, ki ne dovolijo vstopiti umazaniji, celo izcedek iz nožnice, ki preprečuje okužbe.

No, če patogenu uspe prebiti prvo obrambno linijo, pa imamo še en zaščitni plašč – prilagodljiv imunski sistem, ki je veliko kompleksnejši in ciljno usmerjen.

Prilagodljivi imunski sistem se odzove na antigene ...

Profimedia

Antigeni so posebne beljakovine na površini patogenov, kar pomaga prepoznati, za kakšne patogen pravzaprav gre. So kot nekakšna etiketa z imenom.

Vaš imunski sistem ves čas bere te etikete in ko prepozna ime s seznama 'prepovedan vstop', prilagodljivi imunski sistem ustvari posebne imunske celice in jih pošlje v napad – to so posebne bele krvne celice, imenovane limfociti.

In potem je tu nekaj zares izjemnega: naš imunski sistem si zapomni ta proces. Ko smo spet izpostavljeni istemu patogenu, ga naš imunski sistem prepozna in se spomni, kako se mora odzvati.

Čeprav ne vemo zagotovo, koliko različnih antigenov lahko prepozna, nekateri znanstveniki menijo, da naše telo proizvede več kot milijardo protiteles.

Pomembno pa si je zapomniti, da ima naš imunski sistem veliko različnih delov, ki igrajo veliko različnih vlog.

Zaradi tega je koncept o 'krepitvi imunskega sistema' tako problematičen!

Ko ljudje rečejo 'okrepite imunski sitem', kaj s tem pravzaprav mislijo?

Ali imajo v mislih krepitev histamina, ki se sprosti, ko je telo izpostavljeno strupenemu bršljanu? No, to bi pomenilo, da bi vas še bolj srbelo kot sicer.

Ali imajo v mislih krepitev vaših T in B celic? Bi to lahko sprožilo, da bi telo napadlo lastne celice, kot to lahko vidimo pri avtoimunskih stanjih?

Profimedia
Namesto da o imunskem sistemu razmišljamo kot o mišici, ki jo lahko okrepimo z eno preprosto vajo, je morda vrt boljša analogija.

Vaš imunski sistem ima veliko komponent, tako kot ima vrt veliko različnih vrst rastlin.

Vsaka rastlina potrebuje ravno pravšnjo količino sonca, sence in vode. Veliko sonca bo morda eni rastlini pomagalo, drugo pa bo uničilo. Večja količina kateregakoli elementa lahko podre ravnovesje celotnega ekosistema.

Če dobite vsa potrebna hranila, ki jih potrebujete, iz zdrave, uravnotežene diete, uživanje več enega vitamina (na splošno) ne bo pomagalo vašemu imunskemu sistemu bolje delovati.

Če določene vitamine zaužijete v večji količini kot je potrebno, se bo telo odvečne količine znebilo kot odpadkov.

Vitaminski in drugi dodatki so potrebni samo takrat, ko vam odkrijejo resnično pomanjkanje.

Nekatere študije pravzaprav pravijo, da imajo lahko vitamini in dodatki, ki jih jemljemo, ko to ni potrebno (iz zdravstvenih razlogov), negativne učinke.

Drži, veliko stvari gre lahko narobe, ko gre za naš imunski sistem ...

Takšen primer so alergije ali avtoimunska stanja in neuspeh pri lovljenju abnormalnih celic.  

Toda razlogi za vsako od teh stvari so zelo zapleteni in pogosto ne povsem razumljeni. In zagotovo jih ne bo rešila »čudežna« tabletka za krepitev imunskega sistema.

Za konec

Ideja o dodatni krepitvi imunskega sistema z različnimi dodatki je vabljiva, vendar se je izkazala za težko dosegljivo. Znanstveniki še vedno ne vedo vsega o zapletenih in med seboj povezanih odzivih imunskega sistema.

Imunski sitem je namreč točno to – sistem. In ne ena sama entiteta.
Za dobro delovanje potrebuje ravnovesje in harmonijo.
Zato v prvi vrsti izberite zdrav življenjski slog.

Upoštevanje splošnih smernic za dobro zdravje je prvi korak k temu, da naravno poskrbite za dobro delovanje vašega imunskega sistema. Telesu dajte točno tisto, kar potrebuje, da se bo lahko hitro in agresivno odzvalo na določen patogen.

Vsak del telesa, vključno z imunskim sistemom, deluje bolje, če je zaščiten pred zunanjimi napadi in če ga podpremo s strategijami kot so:

 • Jejte zdravo in uravnoteženo.
 • Če želite zdrav imunski sistem, ne kadite.
 • Poskušajte dovolj spati.
 • Redno gibajte.
 • Ohranjajte zdravo telesno težo.
 • Če si radi privoščite alkohol, naj bo to zmerno.
 • Poskusite zmanjšati stres.
 • Sprejmite ukrepe za preprečevanje okužb (osebna higiena in higiena doma, v kuhinji, denimo priprava mesa)
 • Bodite dobro obveščeni o vseh priporočenih cepivih, ki pripravijo telo za boj proti okužbam, preden te zavzamejo telo.

Preberite še:

Viri:
 • www.health.harvard.edu;
 • www.ted.com