Ali sladoled lahko pomaga pri vnetem grlu?

20. 11. 2023
Deli
Sladoled lahko blagodejno deluje na vneto grlo. (foto: Profimedia)
Profimedia

Ob hladnejših temperaturah so pogostejše zdravstvene tegobe, ki so povezane z bolečim in vnetim grlom. 

Vneto grlo je pogost simptom različnih bolezni, ki jih pogosto povzročajo virusne ali bakterijske okužbe. Vzrok za vneto grlo pa so lahko tudi dejavniki kot je suh zrak ali dražljaji, kot je dim, pravi Dr. Jayanta Thakuria, strokovnjak za interno medicino in revmatologijo.

Pri vnetem in razdraženem grlu je med drugim problematično požiranje, zato takrat nekatera prehrana ni primerna. Za eno izmed rešitev pri bolečem grlu pa marsikdo poseže tudi po sladoledu, oziroma ga ponudi otroku, če ima tovrstne težave.

Je sladoled učinkovita pomoč pri vnetem grlu?

Sladoled je glede na raziskavo iz leta 2020, objavljeni v reviji Cureus, uspel zmanjšati nekatere bolečine, ki so bile povezane z odstranitvijo mandjev. Kljub temu, da ni zdravilo, lahko sladoled res nudi začasno olajšanje, meni Dr. Thakuria.

Razlog, da je temu tako, je v prvi vrsti hladna temperatura, ki pomaga pri omrtvičenju grla, kar zmanjša bolečino in vnetje. Gladka tekstura sladoleda pa je prav tako blagodejna v primerjavi z različno grobo in začinjeno hrano, ki na boleče grlo ne deluje blagodejno.  

Na trgu obstaja precejšnja izbira med sladoledi. Če izbirate sladoled na podlagi pomoči zoper boleče grlo, izberite kremaste in blažje okuse. Med njimi so vanilija in drugi blagi okusi, saj lahko močni in kisli okusi, kot so citrusi ali čokolada, še poslabšajo stanje. Izogibajte se tudi sladoledom z dodatki, kot so oreščki ali hrustljavi koščki, ki lahko še dodatno razdražijo že tako boleče grlo.

Nasveti za zdravljenje vnetega grla

Kljub temu, da je sladoled lahko blagodejna rešitev za boleče grlo, se je potrebno spopasti z temeljnim vzrokom, zaradi katerega je prišlo do bolečega grla.

Med drugim lahko poskusite kakšnega izmed teh načinov zdravljenja:

  • Ohranjajte vlažnost grla tako, da popijete čim več tekočine tekom dneva. Priporočljive so juhe, zeliščni čaji in topla voda.  
  • Žličko prave morske soli dajte v kozarec tople vode in večkrat čez dan nekaj minut grgrajte.
  • Lahko si pomagate tudi z vlažilnikom zraka, ki bo v sobi preprečeval suh zrak ogrevanega notranjega prostora in posledično suhega grla.
  • Omogočite si počitek, saj je pomemben za okrevanje. Prav tako omejite govorjenje, petje ali šepetanje.
  • Bistveno je tudi, da ste pozorni na dejavnike, ki lahko poslabšajo vneto grlo. Izogibajte se kajenja ali pasivnega kajenja.  
  • Za lajšanje simptomov uporabite pršila za grlo ali sredstva proti bolečinam, ob tem pa upoštevajte priporočene odmerke.  

Če simptomi ne izvenijo ali se poslabšajo, se posvetujte z zdravnikom, da ugotovi, če osnovna okužba potrebuje posebno, dodatno zdravljenje.     

Vir: healthshots.com

Bonus video: Pilates vadba za začetnike