Je res za vse naše težave kriv stres?

Je res za vse naše težave kriv stres? (foto: Profimedia) Profimedia
7. 4. 2016

Stres krivimo za vse naše zdravstvene, osebne in partnerke težave. Krivimo ga za izpade jeze in za pomanjkanje zadovoljstva. Pa sta res za vse kriva stres in hiter tempo življenja? Ne. Težava običajno tiči povsem drugje.

Stres ali nezadovoljstvo z življenjem?

Vsako situacijo, skoraj vsak negativni dogodek, način življenja in predvsem vsakdanji tempo že pojmujemo kot stres. Stres krivimo za veliko naših kroničnih zdravstvenih težav in velja prepričanje, da je stres kriv za pomanjkanje energije v našem telesu. Pa je res?

Poglejmo, kako je videti dan večine povprečnih ljudi.

Skoraj 70 odstotkom ljudem je stres že jutranja budilka, saj veliki večini služba ne predstavlja zadovoljstva, ampak samo nujo za preživetje. Zato velikokrat tiste jutranje minute, ki bi jih morali izkoristiti za črpanje energije, raje izkoristimo za poležavanje in mučenje, ker nam enostavno ni do tega, da bi vstali. Ampak, kako lahko živimo na polno in smo zadovoljni, če sploh ne želimo odpreti oči in živeti?

Stres nam v večini primerov predstavlja tudi priprava otroka na šolo in sama vožnja ter obvezna jutranja opravila. In ves ta stres že pred službo, da službe sploh ne omenjam. Vse skupaj popestrimo še z negativnimi novicami na radiu in kasneje tudi na televiziji. Tako imamo občutek, da smo vpeti v vsakdanji tempo in to nas ubija.

Ampak nas ne ubija tempo življenja in stres, temveč se »ubijamo« mi sami.

Kaj nas še bolj oddaljuje od našega bistva?

Problematika sodobnega človeka je predvsem v tem, da v svoj vsak dan na prvo mesto, pred meditacijami, dihalnimi vajami ter povezovanjem s samim seboj, raje damo televizijo, radio in posedanje v raznih kavarnah in barih.

Vse to nas, poleg našega tempa in načina življenja, še bolj oddaljuje od našega bistva. Mislimo, kako se čez vikend sprostimo s pomočjo alkohola in družbe, v resnici pa povzročamo še dodatne napetosti ter še dodatno obremenimo naš organizem. Seveda nič ni narobe z druženjem, to potrebujemo, nikakor pa ne potrebujemo vsega alkohola, ki nam prestavlja sprostitev.

Če ne opravljamo dela, ki ga opravljamo radi, bomo še bolj izogrevali

Zavedati se je treba, da če ne uživamo življenja in če tudi v službi ne opravljamo dela, ki si ga želimo, bo naš tempo življenja večji in tudi vse bolj se nam bo dozdevalo, da izgorevamo.

S takšnim načinom življenja smo veliko bolj dovzetni za razne okužbe, viruse in podobno. Zato nekdo zboli za gripo, spet drugi zraven njega pa ne, kar pomeni, da glavni krivec za okužbo ni bakterija, ampak naše bolj dovzetno telo zaradi našega načina življenja.

Takrat, kadar smo napeti in nervozni, ne glede na to, ali smo na delovnem mestu ali na cesti v koloni, zaviramo delovanje našega imunskega sistema in smo posledično bolj dovzetni za okužbe, viruse in tudi razne kronične bolezni.

Primer gospe z alergijami

Primer gospe, ki je imela močne probleme z alergijami, vse skupaj pa je povezovala s stresom, dokazuje, kako si tempo življenja narekujemo sami. Uradna medicina je sicer pri njej opredelila alergijo na vse, kar cveti, vendar smo ugotovili, da je imela težave z alergijo tudi takrat, ko ni bila v stiku z alergenom.

Njen način življenja je bil dokaj lagoden in nič kaj natrpan, sama pa je zaradi nezadovoljstva z delom, ki ga je opravljala, in z življenjem, ki ga je živela, bila pod nenehnim stresom.

V sebi čutimo jezo in konflikt, ker nismo zadovoljni

Kljub temu, da ni bila vezana na redni delovni čas in ni imela točne ure kdaj mora priti na delovno mesto in kdaj lahko gre domov, je nezadovoljstvo bilo tako močno, da je imela ves čas občutek, da izgoreva in da je pod velikim stresom.

V svoj vsak dan je uvedla meditacije in razne sprostitvene tehnike in na koncu ugotovila, da ni njen tempo in način življenja kriv za stres, ampak, da v sebi tlači nezadovoljstva in jezo, kar pa povzroča alergije. Ljudje se hitro znajdemo v coni udobja in zdi se nam, da lepo živimo, v sebi pa čutimo močno jezo in konflikt, ker v resnici nismo zadovoljni.

Meditacija in dihalne tehnike omogočijo, da se naučimo poslušati svoje srce

Meditacija nam pomaga, da ponovno najdemo notranji mir in začnemo poslušati svoje srce in se naučimo, kako doseči stanje, da nismo neprestano obremenjeni z mislimi.

Prav tako se lahko s pomočjo raznih dihalnih tehnik naučimo lažje premagovati dneve in telesu dajati občutek da je vse vredu, saj večino našega življenja zaradi pritiska in tempa dihamo plitko in naši organi ne dobivajo dovolj kisika.

Smo zjutraj, ko se zbudimo, zadovoljni in nasmejani?

Prevečkrat se osredotočamo na zunanje faktorje, kot so dober avto, draga hiša in podobno, premalokrat pa se vprašamo, ali je v resnici način življenja, ki ga živimom, res tisti, ki ga hočemo živeti, in ali smo zjutraj, ko se zbudimo, zadovoljni in nasmejani. Denar je samo sredstvo za doseganje ciljev in ne cilj, prav tako pa je denar zelo podoben alkoholu, saj razkriva, kdo so ljudje v resnici. Na žalost skoraj 90 odstotkov ljudi funkcionira popolnoma drugače takrat, ko nima nič, in takrat, ko ima denar. To predstavlja oddaljevanje od svojega bistva, ker se ne glede na to, kdo smo, kaj počnemo in koliko denarja imamo, na koncu vsi vrnemo na isto mesto.

Avtor: Timi Soršak, dipl.zn; www.tockazdravja.si

O Timiju Soršaku

Po izobrazbi je diplomiran zdravstvenik in je glavni kreator metode 6 faktorjev ter kreator celostnih preventivnih programov '6 korakov do zdravja'. Njegova življenjska zgodba (ostal je namreč brez obeh staršev, ki sta umrla zelo mlada) in njegova izobrazba sta ga pripeljali do spoznanja, da je ljudem potrebno pomagati predvsem na preventivni ravni oziroma takrat, ko še težave niso močno prizadele fizičnega telesa. Vse skupaj je začinil z raznimi dodatnimi izobraževanji in mnogimi knjigami na področju alternative medicine.

Značke: stres