Zdravilna zelišča za ženske

13. 2. 2008

Moderna zdravila so vedno dražja. Zeliščno zdravilstvo ponuja smiselne in večinoma cenovno ugodnejše alternative, in to z enakim učinkom. Čeprav ima naravno zdravilstvo korenine v preteklosti, se je njegova učinkovitost skozi različne študije izkazala ravno pri zdravljenju ženskih bolezni. Spoznajte najpomembnejše rastline:

Arnika

Nedavna študija je pokazala, da imajo ženske več težav s sklepi kot moški. Že Hildegard von Bingen (1099–1179) je stavila na to gorsko rastlino. Za zunanjo uporabo so primerne kreme z izvlečkom cvetov arnike.

Smetlika

Tudi ta rastlina se večinoma uporablja za zdravljenje ženskih težav. Hormonsko neravnovesje tako denimo vpliva na nezadostno solzenje oči. Smetlika je bila cenjena že v času Paracelsusa (1493– 1541). Danes lahko v lekarnah kupite tudi smetlikine kapljice. Uporabljajte jih enkrat do dvakrat dnevno.

Brezovi listi

Vnetje mehurja je značilna ženska bolezen, saj bakterije prek kratkega sečnika v mehur lahko prodrejo veliko hitreje kot pri moških. Pri zdravljenju vnetja se je za odličnega izkazal izvleček brezovih listov z dodatkom zlate rozge.

Kopriva

Kopriva je naravnost odlična za zdravljenje hormonsko pogojenih težav z zastajanjem vode (edemi). Dve žlički kopriv prelijte s četrtino litra vroče vode, pustite stati 10 minut in odcedite. Dnevno popijte dve do tri skodelice. Za tiste, ki se jim mudi, je v lekarnah na voljo tudi čaj iz kopriv.

Plahtica

Rastlina s čašastimi listi se tradicionalno uporablja za zdravljenje hormonskega neravnovesja, menstrualnih težav, endometrioze in težav v meni. Na četrt litra vroče vode uporabite dve žlički zelišča. Ne spijte

več kot pet skodelic dnevno.

Nepozebnik

Ženske s slabšim tkivom pogosteje obolevajo za hemeroidi. Izvleček lubja severnoameriškega grma nepozebnika

blaži otekline, srbenje in pekočo bolečino. V lekarnah je na voljo tudi v obliki svečk.

Hmelj

Pomembna surovina pivovarn je bila zelo cenjena že v daljni preteklosti. Poznamo več kot 50 zdravil na osnovi hmelja – pri ženskah predvsem za zdravljenje nemira in z živčnostjo pogojenih težav s spanjem.

Šentjanževka

Klasično zdravilo depresivnih razpoloženj – od poporodnih do zimskih depresij. Pri uporabi kapsul, dražejev in kapljic bodite pozorni na ustrezno doziranje.

Melisa

Glavobol, navali vročine, živčnost, razbijanje srca – za temi simptomi trpi skoraj 85 odstotkov žensk v meni. Študija uporabe melisnega cveta (na primer Klosterfrau) je pokazala, da uporaba dveh žličk dnevno pri 93 odstotkih uporabnic pripomore k bistvenemu izboljšanju.

Pasijonka

Pri ženskah so napadi panike veliko pogostejši kot pri moških. Za zelo učinkovite so se izkazali kombinirani preparati s pasijonko.

Divji kostanj

Vene ženskih nog so zaradi elastičnega tkiva pogosto ogrožene. Hormonska nihanja in nosečnosti le še pospešujejo nastajanje krčnih žil. Izvleček divjega kostanja (na primer Venostasin) zatesni vene od znotraj.

Navadna zvezdica

Vsaka tretja ženska zboli za osteoporozo. Preventiva prihaja iz narave: navadna zvezdica. Lahko je sveža kot solatna priloga ali v kapljicah (v lekarni).