Zobobol omilite na naraven način

27. 9. 2012
Deli
Zobobol omilite na naraven način (foto: Shutterstock.com)
Shutterstock.com

Zobobol, ta ostra bolečina, ki nam greni življenje. In iz povsem nerazložljivega razloga se pojavi v popolnoma neprimernem času - v petek zvečer ali sredi noči. Skratka takrat, ko je treba na zobozdravnika čakati. V tem primeru lahko sami poiščete začasno rešitev, ki je od vas oddaljena le nekaj korakov - v kuhinji!

Lokalna anestezija iz kuhinje

Klinčki ali nageljnove žbice

Klinčki vsebujejo evgenol - fenol, ki je močan anestetik, zaradi česar so klinčki uspešni tudi pri uničevanju bakterij in preprečujejo infekcijo.

Eterično olje blaži krče, zavre alergijo, notranje pa je evgenol pomirjevalo. Nekoč so eterično olje uporabljali tudi zobozdravniki.

Če nimate pri roki olja, vzemite nekaj klinčkov, jih pritisnite na boleč zob in navlažite s slino, da se bo sprostilo olje. Na razbolelem mestu držite 30 minut, nato izpljunite.

Čili

Prav tako pomaga pri zobobolu. Nekaj čilija dajte v posodico, pokapajte z malo vode in pomešajte, da dobite gosto zmes. Nato v tako pripravljeno pasto pomočite košček vate in pritisnite na boleč zob.

Čili vsebuje kapsaicin, pekoči alkaloid, ki naj bi zaustavil delovanje fosforja, katerega pomembna vloga je tudi prenašanje živčnih impulzov.

Ingver

Ingver vsebuje veliko olj v katerih se skriva zdravilnost. Lahko ga naribamo in ga za lajšanje zobobola žvečimo ali pa uporabimo ingver v prahu in ga pripravimo na isti način kot čili.

Rabarbara

Koren rabarbare vsebuje najmanj 6 snovi, ki pomagajo lajšati bolečine. Popražite nekaj koščkov rabarbare in jo namočite v alkohol, da dobite tinkturo. Nato namočite košček vate in ga položite na boleč zob.

Med

Zobobol lahko nekoliko omilite tudi z medom in cimetom. Mešanico namažite na dlesen okoli obolelega zoba večkrat na dan.

Česen

Česen vsebuje alicin, ki deluje kot močan antibiotik. Ta bo bolečino ustavil ali pa jo vsaj delno omilil. Pretlačite strok česna in ga namestite na boleč zob.

Novo na Metroplay: Matej Zemljič o zakulisju snemanja, dojemanju igralstva in stvareh, ki mu pomenijo največ