Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju

30. 3. 2023
Deli
Če se med spanjem pogosto slinite – kaj to razkriva o vašem zdravju (foto: Profimedia)
Profimedia

Za marsikoga neprijetna izkušnja (še posebej, če se zgodi, ko zadremate na javnem mestu) lahko pravzaprav razkriva veliko tudi o vašem zdravju. 

Zbudite se iz globokega spanca in ugotovite, da je na vaši blazini lužica in na licu imate mastne in slinaste sledove. V večini primerov je slinjenje med spanjem normalno in ni znak za alarm, ravno nasprotno – to kaže, da vsi procesi v telesu delujejo, kot je treba in da je za vami res globok spanec.  

Izločanje sline poteka ves čas, podnevi jo sicer izločamo več, vendar se izločanje nadaljuje tudi med spanjem. Ta slina opravlja pomembno nalogo: skrbi za vlažnost ustne votline, kar je potrebno za dobro zdravje. 

A ker se med spanjem naše obrazne mišice povsem sprostijo, se marsikdo prebudi na premočeni blazini. 

Vendar pa so lahko prisotne tudi nekatere zdravstvene težave, zaradi katerih se morda slinite pogosteje ali bolj.

V nadaljevanju preverite nekaj vzrokov za slinjenje med spanjem:  

Pogosto na to vpliva spalni položaj. Pogosteje imajo težave posamezniki, ki spijo na boku ali na trebuhu.   

Okužbe in alergije, kot so denimo vneto grlo ali sezonske alergije lahko prispevajo k temu, da se slinite bolj kot običajno. Pri teh težavah so pogosto blokirane tudi dihalne poti, zato je več verjetnosti, da boste spali z odprtimi usti. 

Suha usta. Ko so vaša usta suha, se aktivirajo žleze slinavke. Torej, če ste dehidrirani ali spite z odprtimi usti, lahko žleze proizvedejo več sline. Poskrbite za ustrezno hidracijo. 

Zgaga. Pri nekaterih posameznikih, ki imajo težave z zgago, se lahko zgodi, da tudi ponoči izločajo več sline.

Preverite: Kaj se zgodi z vašim telesom, ko se takoj po jedi uležete

Spalna apneja. Bolniki pogosto dihajo skozi usta. Stanje pa lahko spremljajo tudi druge težave, kot je denimo škrtanje z zobmi, ki stimulira žleze slinavke, razloži dr. Dr. Neal H. Patel za the insider. 

Lahko gre za stranski učinek nekaterih zdravil

Nevrološka bolezen. Vsako stanje, ki vpliva na nevrološki sistem, lahko vpliva na količino sline, ki se izloča, na spanje z odprtimi usti ali na sposobnost požiranja. 

Druge globlje ležeče zdravstvene težave. Epiglotitis, Bellova pareza, amiotrofična lateralna skleroza, Huntingtonova bolezen, možganska kap, poškodba možganov. 

Večina ljudi se kdaj pa kdaj slini med spanjem. Toda če opazite kakršnekoli (nenadne) spremembe ali slinjenje vpliva na kakovost vašega spanca, ne oklevajte s posvetom pri vašem zdravniku. 

"Svoje telo poznate bolje kot kdorkoli drug, zato, če ste zaskrbljeni, se nemudoma obrnite na svojega zdravnika," svetuje Dr. Patel.

Viri: www.sleepfoundation.org, www.insider.com
Preverite še:
Zakaj male potrebe ne bi smeli nikoli opravljati pod prho (to še posebej velja za ženske)

Novo na Metroplay: "Ljudje smo vedno bolj odprti za psihoterapijo" | Drago Švajger