Clean Eating: Hujšanje brez štetja kalorij in brez stradanja

26. 6. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Clean Eating: Hujšanje brez štetja kalorij in brez stradanja (foto: Profimedia)
Profimedia

Če ne marate štetja kalorij in dolgih seznamov prepovedanih živil, potem je princip čistega prehranjevanja (Clean eating) kot nalašč za vas. Obstaja le nekaj dokaj preprostih pravil.

Če se jih držite, se zelo kmalu počutite v boljši kondiciji in bolj zdravi – čista hrana je polna vitalnih snovi in poskrbi za čisto kožo, posebno izžarevanje in čudovite lase. Vaš spanec postane globlji, poveča se sposobnost koncentracije. Ah, ja. In poleg tega se topijo še kilogrami. Povsem nehote!

Sijajno: obstaja samo ena sama prepoved!

Moto te diete se glasi: na jedilniku je dovoljeno vse – vendar pa mora biti živilo neobdelano in naravno. Živila morajo biti predvsem sveža in nepredelana in brez sladkorja in dodatnih umetnih snovi. Prste stran torej od vsega, kar nam ponuja živilska industrija z raznimi konzervansi, glutamati in ojačevalci okusa.

S tem principom prehrane boste vsak teden izgubili približno tri kilograme – odvisno od vaše telesne predispozicije.

Vzroki za izgubo telesne teže: na vrhu nakupovalnega seznama bodo sadje, zelenjava in polnozrnati izdelki – ta živila vsebujejo veliko balastnih snovi in vode. Lepo nasitijo, imajo pa malo kalorij. Močno aromatizirana živila (na primer juhe iz vrečk, sadni jogurti ali zamrznjene pice) poleg tega poskrbijo, da jih jemo tudi še takrat, ko smo dejansko siti.

Formula za vitkost

Optimalna prehranska mešanica, ki poskrbi za stalno raven sladkorja v krvi in nasiti:

1. Kompleksni ogljikovi hidrati (predvsem polnozrnata živila, naraven riž, zelenjava, solate, sadje)

2. Puste beljakovine (na primer perutnina, pusta skuta, tofu, mleko, leča)

3. Zdrave maščobe (na primer ribe, oreščki, olja)

  • 20 % zdravih maščob
  • 55 % kompleksnih ogljikovih hidratov
  • 25 % pustih beljakovin

Nekaj idej za pripravo jedi

Zelenjavna juha s cmočki

Za 4 osebe potrebujete:

Za juho:

  • 2 žlici olja,
  • 1⁄2 glave koničastega zelja,
  • 2 korenčka,
  • 1 rdečo čebulo,
  • 1⁄2 stebla pora,
  • 2 stebli zelene,
  • 1 žličko luštreka, pehtrana, kopra in peteršilja,
  • 1,5 l juhe,
  • 350 g blitve,
  • 1 žlico smetane za kuhanje;

Za cmočke:

  • 70 g polnozrnate moke,
  • 25 g zdroba, sol,
  • 1 žlico olja

Priprava:

V kozici segrejte olje. Zelje očistite, ga zrežite na trakove in jih popecite. Nato mu primešajte paličice olupljenega korenja in čebule. Nekaj paličic korenja prihranite za pozneje.

Očistite por in zeleno, ju zrežite na koščke in jih skupaj z zelišči dodajte preostalim sestavinam v kozici. Prilijte juho in jo pustite lahno vreti približno 20 minut.

Zmešajte sestavine za cmočke in testo pustite stati 20 minut. V ponvi segrejte olje. Testo s pomočjo žlice polagajte v ponev in cmočke popecite z vseh strani.

Očiščeno blitvo sesekljajte. Juho pretlačite s paličnim mešalnikom in primešajte še smetano. Juho porazdelite po krožnikih in vanjo dajte še blitvo, korenje in cmočke.

Na porcijo: približno 218 kcal, beljakovine: 10 g, maščobe: 5 g, ogljikovi hidrati: 26 g.

Piščanec s cikorijo

Za 4 porcije potrebujete:

  • 400 g brstičnega ohrovta,
  • 1 piščanca,
  • sol, poper,
  • po 2 vejici timijana in rožmarina,
  • 1 žlico olivnega olja,
  • 100 ml belega vina,
  • 400 g majhne cikorije

Priprava:

Brstični ohrovt očistite in ga operite. Piščanca oplaknite, osušite in ga natrite s soljo in poprom. Zelišča oplaknite, jih otresite do suhega in s polovico zelišča nadevajte piščanca.

Pečico segrejte na 200 stopinj (ventilatorsko an 180 stopinj). V pekaču segrejte olje in na njem popecite piščanca. Dodajte brstični ohrovt, prilijte polovico vina in vse skupaj pecite približno 50 minut.

Se sesekljajte preostala zelišča. Cikorijo očistite, jo oplaknite in jo skupaj z zelišči dajte k piščancu. Prilijte preostalo vino in vse skupaj pecite še približno 15 minut.

Na porcijo: približno 450 kcal, beljakovine: 52 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 5 g.

Cvetačni kari s kokosom

Za 4 osebe potrebujete:

  • 1 čebulo,
  • 3 cm ingverjeve korenine,
  • 300 g cvetače,
  • 200 g čičerke,
  • 200 g tofuja,
  • 2 žlici kokosovega olja,
  • 1 1⁄2 žličke karija,
  • 1 žličko mlete orientalske kumine,
  • 1 pločevinko kokosovega mleka (400 ml),
  • 100 g koriandrovega zelenja,
  • 1 noževo konico čilija,
  • 1 žlico sezamovih semen

Priprava:

Čebulo olupite in jo drobno sesekljajte. Ingver olupite in ga drobno nastrgajte. Cvetačo očistite in jo razdelite na brstiče. Čičerko oplaknite pod hladno vodo in jo odcedite. Tofu zrežite na 2 cm velike kocke.

V kozici segrejte olje in na njem popražite čebulo in ingver. Zraven na hitro popražite tudi orientalsko kumino in kari. Primešajte čičerko, cvetačo in tofu. Zalijte s kokosovim mlekom. Vse skupaj pustite lahno vreti približno 10 minut. Občasno premešajte.

Na koncu primešajte sesekljan koriander, kari začinite z malce čilija in ga potresite s sezamovimi semeni.

Na porcijo: približno 240 kcal, beljakovine: 16 g, maščobe: 11 g, ogljikovi hidrati: 19 g.

Novo na Metroplay: Nik Škrlec iskreno o tem, zakaj mu je ušel Guinnessov rekord