Ostali boste brez besed: to se zgodi, če redno pijete črno kavo

8. 7. 2024
Deli
Ostali boste brez besed: to se zgodi, če redno pijete črno kavo (foto: Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona))
Instagram @olivianoceda (Posnetek zaslona)

Kako na vaše telo vpliva redno uživanje črne kave?

Kava je jutranji napitek, ki ga mnogi ljudje pijejo za energijo čez dan. Nekateri si jo privoščijo v kombinaciji z mlekom ali sladkorjem, drugi pa imajo radi "čisto" črno kavo.

Ne spreglejte:

Kako črna kava vpliva na zdravje?

Čeprav so mnogi prepričani, da je kava škodljiva za zdravje, ima kar nekaj presenetljivih pozitivnih učinkov: sploh, če si privoščimo črno kavo brez dodatkov.

"Poleg tega, da se vam pomaga zbuditi, črna kava ponuja več zdravstvenih koristi, vključno z zmanjšanjem tveganja za sladkorno bolezen tipa 2, raka, bolezni jeter in srca," je za portal Eatthis povedala nutricionistka dr. Lisa Andrews.

Zdrava prebava

Za tiste, ki imajo težave s prebavo, bi lahko bila črna kava rešitev. "Kava lahko pomaga ohranjati zdrav prebavni trakt," pravi strokovnjakinja. Nekatere spojine v kavi spodbujajo proizvodnjo želodčne kisline, ki pomaga pri premikanju hrane skozi črevesje.

Preprečevanje bolezni

"Kava vsebuje več bioaktivnih snovi, ki lahko pomagajo pri preprečevanju bolezni," opozarja nutricionistka. V eni od študij se je izkazalo, da so ljudje, ki pijejo kavo, z vsako skodelico dnevno zmanjšali tveganje za srčno popuščanje za 5% do 12%.

Vpliv na duševno zdravje

Za tiste, ki trpijo za anksioznostjo, črna kava verjetno ni najboljša izbira, saj lahko kofein poveča občutek nervoze. Vendar pa lahko ta topel napitek pomaga pri drugih duševnih težavah in kognitivnih motnjah, npr. pri preprečevanju depresije.

Tveganje za nespečnost

Po podatkih Združenja za spanec lahko prekomerno uživanje kofeina vodi do simptomov nespečnosti ali poslabša obstoječo nespečnost. "Uživanje kofeina lahko vodi do nespečnosti, anksioznosti, pogostega prebujanja ponoči in splošno slabše kakovosti spanja." Najbolje je popiti skodelico kave zjutraj, da ima kofein dovolj časa, da se izloči, preden pride čas za spanje.

Težave z refluksom

Pitje kave poveča količino kisline v želodcu, kar spodbuja refluks kisline in zgago. Če imate torej omenjene težave, je pitje kave odsvetovano.

Boljša osredotočenost

Znebite se možganske megle s skodelico črne kave. Lauren O’Connor, avtorica knjige Healthy Cooking for One, pravi, da lahko ta priljubljen jutranji napitek pomaga pri lažjem osredotočanju. Pri tem se avtorica se sklicuje na študijo v reviji Nutrients, ki kaže, da kava vsebuje več kot 1000 spojin, ki pripomorejo k boljši osredotočenosti.

Vir: krstarica.com

Novo na Metroplay: "To so osnovni stebri zdravja" | Nina Dušić Hren