25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

5 tipičnih zank, ki povzročajo (kronično) utrujenost

5 tipičnih zank, ki povzročajo (kronično) utrujenost (foto: Shutterstock.com) Shutterstock.com
12. 8. 2015

Da smo zaradi pomanjkanja spanja izžeti, že vemo, a to je le eden izmed številnih razlogov, ki privedejo do izčrpanosti. Tule je še nekaj izmed tipičnih zank, ki povzročajo (kronično) utrujenost.

1. Ne zajtrkujete

Ne imenujejo ga zaman najpomembnejši obrok dneva! Če zajtrk izpustite, boste najverjetneje cel dan brez energije. Zajtrk po nočnem spancu pospeši naš metabolizem. Telo tudi med spanjem porablja hrano in hranljive snovi, zato so zjutraj naše zaloge povsem izčrpane. Takoj ko se zbudimo, moramo zaužiti obrok, da ponovno napolnimo zaloge in telo oskrbimo z energijo.

2. Ne pijete dovolj vode

Že rahla dehidracija bo vašo raven energije znižala. Presenetljivo, a dehidracija dejansko kri zgosti, kar povzroči, da mora vaše srce bolj intenzivno dovajati kisik in hranljive snovi v vaše mišice in organe, kar vas posledično upočasnjuje.

3. Čez vikend ponočujete

Če med vikendom spreminjate svoj spalni cikel, boste utrujeni tudi v ponedeljek. Pričakovanja, da se bodo ljudje, ki so ob vikendih pokonci dlje, izognili zloglasnik ponedeljkom, so nerealna. Za vaše telo je ključno, da se držite ure, ko ponavadi hodite spat, ali pa vsaj ure, ob kateri se zbujate. Če boste svoje spalne navade vzdrževali, se boste tudi čez dane počutili sveže in budno.

4. Spijete kozarček za sprostitev

Večini odraslih se po napornem delovnem dnevu prileže alkoholna pijača, da se pred spanjem lažje sprostijo. Alkohol pa pravzaprav moti spanec. Najprej pomiri živčni sistem in sprosti, da lažje zaspimo. Ko se med spanjem razgrajuje, pa telo napolni z energijo, zaradi česar se lahko ponoči sunkovito zbudimo.

5. Tudi v postelji brskate po telefonu

Svetoba, ki jo oddaja večina dragih naprav – telefoni, televizorji in tablice – lahko vaš cikel poruši. Telo se ponavadi ravna po načelu: ko je svetlo, je treba vstati, ko je tema, je čas za spanje. Zaradi svetlobe, ki jo oddajajo moderne naprave, ki nas obkrožajo, smo budni dlje in naše telo se težje umiri.

Zdaj veste, kaj počnete narobe.

Kaj pa lahko storite, da povečate raven energije tekom dneva?

Najboljši način je, da se dobro prehranjujete. Splošno pravilo pravi, da jejte hrano z visoko vsebnostjo vlaknin in nizkim glikemičnim indeksom.

Glikemični indeks (GI) meri variiranje ravni krvnega sladkorja glede na hrano, ki jo zaužijemo. Hrana z ogljikovimi hidrati, ki se počasneje razgrajuje, glukozo bolj postopoma izloča v kri, pri čemer je GI nizek. Uživanje hrane z visokim GI pa bo povzročilo porast sladkorja v krvi in energije, kar bo rezultiralo v sunku energije in kasnejšem kolapsu. Zadari stalnih vzponov in padcev boste izčrpani. Zato se raje držite hrane z nizkim GI, da bo raven energije uravnotežena.

Nekaj hrane, ki vam bo dala potrebni zagon: paradižnik, borovnice, črni fižol, orehi in ovseni kosmiči.

Pomembno je, da se zavedamo, da energija ne pomeni samo fizične moči in budnosti, ampak tudi mentalno zdravje. Naj gre za preveč družbenih obveznosti ali za to, da vedno privolite v vsak službeni projekt (tudi med prostim časom); morate si vzeti čas zase. Hitro lahko spregledamo stres in napetost kot možna vzroka dolgotrajne utrujenosti, a to lahko terja svoj davek, tako na fizičnem kot na čustvenem področju.

Gibanje v naravi, meditacija in redna telovadba povečujejo moč, vzdržljivost in energijo. Tovrstno gibanje ni koristno le pri dovajanju kisika in hranljivih snovi v tkiva, ampak prispeva tudi k dotoku endorfinov, kar dviguje tako energijo kot tudi razpoloženje!

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri