Dobrodejno potenje – kratke počitnice za dušo

Dobrodejno potenje – kratke počitnice za dušo (foto: Profimedia) Profimedia
9. 1. 2016 Vir: liza.aktivni.si

Ni lepšega kot uživati v prijetni toploti savne.

Človek že stoletja ve, da izmenično delovanje vročega in hladnega zatre vnetne procese v telesu in krepi imunski sistem.

Izvor savne

Savnanje ima še posebej dolgo tradicijo na Finskem. Tam še danes najdemo prvotne dimne savne - Savu

Kako deluje: grejejo jih s pomočjo peči na drva, vendar pa v savni ni klasičnega dimnika. Po določenem času dim, ki deluje dezinfekcijsko, izpustijo skozi posebne line in savna je pripravljena na obiskovalce. Obiskovalec savne si vzame leseno podlogo in jo položi na klop v savni kot zaščito pred umazanijo, saj notranji prostor ostane popolnoma črn in sajast. V savni močno diši po ožganem lesu.

Vendar pa 100 vročih stopinj finske savne ne prenaša vsak dobro, zato se v zadnjih letih na trgu pojavljajo tudi t. i. bio savne z blažjimi temperaturami – med 45 in 60 stopinjami.

Ali ste vedeli, da nas potenje pomladi?

Znanstvene študije poleg tega dokazujejo, kar Finci vedo že dolgo: dobrodejno poten­je je čista oblika boja proti staranju.

Redni obiski savn lahko denimo upočasnijo staranje kože. Vzrok: koža se med savnanjem temeljito očisti, celice se hitreje obnovijo. Obisk savne je torej primerljiv s kratkimi počitnicami, na katerih si odpočijemo, domov pa se vrnemo pomlajeni.

Preberite še: Pravila vedenja v savni. In preverite, zakaj si je obraz včasih dobro umiti z jabolčnim kisom.