TA super čaj čisti jetra in ledvice, blaži prehlad ter preprečuje nespečnost in visok krvni tlak

TA super čaj čisti jetra in ledvice, blaži prehlad ter preprečuje nespečnost in visok krvni tlak (foto: Profimedia) Profimedia
5. 12. 2022

Kopriva je izjemna rastlina s številnimi pozitivnimi učinki. Preverite, kako pripraviti koprivin čaj in zakaj je slednji tako zelo koristen za telo.

Tradicionalno se kopriva uporablja za preprečevanje in blaženje bolezni sečil, slabokrvnosti, prebavnih težav, astme, revmatičnih težav, nespečnosti, ginekoloških težav in visokega krvnega tlaka. Obenem naj bi krepila tudi zdravje jeter, ledvic in trebušne slinavke.

Koprivin čaj je odličen vir vitaminov A, C, K ter mineralov, kot so kalcij, železo, magnetij, fosfor, kalij in natrij. Vsebuje številne esencialne aminokisline, koristne maščobne kisline ter antioksidante.

Gre torej za popoln zimski napitek, ki lahko koristi praktično vsakemu!

Kako pripraviti koprivin čaj?

Še ena super lastnost koprivinega čaja je, da je izjemno enostaven za pripravo.

Tri žlice posušene koprive enostavno prelijte z litrom vrele vode, pokrijte in pustite stati 5 minut. Čaj nato odcedite in ga postrezite. Uživate ga lahko še toplega, lahko pa ga ohladite in si ga privoščite kot osvežilen napitek skozi dan.

Koprivin čaj ni primeren za nosečnice, v redkih primerih pa lahko pride tudi do alergijske reakcije. Tudi, če že uživate kakšna zdravila, se pred uporabo posvetujte s svojim zdravnikom.