Energijske pijače: Pripravite si raje kavo ali črni čaj

Energijske pijače: Pripravite si raje kavo ali črni čaj (foto: Profimedia) Profimedia
25. 2. 2018 Vir: liza.aktivni.si

Proizvajalci trdijo, da energijske pijače izboljšajo fizično vzdržljivost, hitrost naših reakcij in koncentracijo.

Prepričajo nas, da jih kupimo in uživamo v situacijah, ko moramo dolgo ostati budni, se učiti, voziti, delati … Nedvomno med izpitnim obdobjem po njih poseže veliko študentov. A energijske pijače pomagajo za kratek čas, zato s kofeinom ne pretiravajte! Namesto njih si pripravite raje kavo ali črni čaj, oboje brez sladkorja.Glavne sestavine energijskih pijač na našem trgu so kofein, sladkor, taurin in glukuronolakton, poudarjajo na ZPS. Po mnenju proizvajalcev so spodbujevalni učinki teh pijač posledica interakcije med različnimi sestavinami, zato samo uživanje kave naj ne bi imelo enakega učinka.

Številne študije, narejene v preteklih letih, izkazujejo pozitiven učinek energijskih pijač na osredotočenost in pozornost, kot tudi na hitrost reakcij pri časovno omejenih nalogah. Nekatere omenjajo tudi izboljšanje spomina, vendar ne v enaki meri.

Ugotovitve iz množice raziskav pa kažejo le na to, da je večina učinkov energijskih pijač na kognitivne funkcije povezana predvsem s prisotnostjo kofeina. Vsebujejo ga okoli 80 mg na priporočeno zaužito količino (250 ml pločevinka). Učinki preostalih sestavin (taurin in glukoronolakton) žal še niso dovolj raziskani, da bi lahko trdili njihove pozitivne lastnosti.

Doza kofeina je lahko hitro presežena

Visoka vsebnost sladkorja poskrbi, da se nam koncentracija hitro poveča, a kmalu tudi popusti, zato moramo poseči po novi dozi, še opozarjajo na ZPS. Približno uro po zaužitju bomo občutili padec sladkorja v krvi kot tudi popuščanje učinka kofeina. Postopoma bomo postali bolj in bolj utrujeni. Če se še nismo do konca naučili ali vsega naredili, bomo primorani zaužiti dodatne količine napitka.
Kofein v večjih odmerkih lahko pri posameznikih povzroči prebavne težave in anksioznost. Slabost, nervoza in tresenje se lahko pojavijo po zaužitju večjih količin kofeina (8 mg/kg telesne mase) po daljšem obdobju budnosti (40 ur). Posebej pazljivi morajo biti tisti, ki kofeina ne uživajo redno, saj je doza lahko hitro previsoka.

Uživanje energijskih pijač naj bo izjema, ne pravilo

S kofeinom in energijskimi pijačami torej pazljivo in ne vsak dan. Že zaradi prevelike vsebnosti sladkorja in povišanja krvnega tlaka, ki lahko vpliva na
nastanek kardiovaskularnih obolenj, se pretiravanje odsvetuje. Kava na dan ali zvečer dan pred izpitom pa vam načeloma ne bo škodovala.

Študentje še več koristnih nasvetov najdete na http://veskajjes.si/nasveti-in-novice. Na strani boste našli vrsto koristnih nasvetov tudi vsi tisti, ki jih zanima zdrav način prehranjevanja.