Flo-Jo, Florence Griffith-Joyner: Najhitrejša ženska na svetu

Flo-Jo, Florence Griffith-Joyner: Najhitrejša ženska na svetu (foto: Profimedia) Profimedia
31. 12. 2017 Vir: liza.aktivni.si

21. december 1959–21. september 1998

Florence se je rodila v Los Angelesu v revni družini z 11 otroki. V osnovni šoli se je začela ukvarjati z atletiko, pri 14 letih je že prvič opozorila nase, saj je dvakrat zmagala v teku na 100 m na Jesse Owens National Youth Games. Vpisala se je na Jordan High School, poleg atletike pa je največ zanimanja kazala za modo.

Po srednji šoli se je vpisala na California State University at Northridge, kjer je bil njen trener sloviti Bob Kersee. Zaradi finančnih težav v družini je morala zapustiti šolanje in se je za nekaj časa zaposlila v banki. Kersee ji je pomagal najti finančno pomoč, da je nadaljevala študij, tokrat na sloviti univerzi UCLA. Zaradi bojkota ZDA se ni udeležila olimpijskih iger v Moskvi leta 1980. Leta 1983 je diplomirala iz psihologije in se popolnoma posvetila atletiki. Na olimpijskih igrah v Los Angelesu leta 1984 je osvojila srebrno medaljo na 200 metrov. Leta 1985 se je za nekaj časa umaknila iz tekmovalne atletike ter ponovno delala v banki. Leta 1987 se je poročila z Alom Joynerjem, olimpijskim prvakom v troskoku, ki je postal tudi njen trener.

Eksplodirala je leta 1988, ko je postavila svetovni rekord na 100 in 200 metrov ter osvojila tri zlate in eno srebrno na olimpijskih igrah v Seulu. Na vrhuncu slave je nekoliko nepričakovano zapustila atletiko in se posvetila modi in snemanju reklam, še posebej priljubljena je bila na Japonskem.

Vse življenje se je otepala govoric, da si je pomagala z nedovoljenimi sredstvi. Še posebej v šampionskem letu (1988) je imela vrsto dopinških kontrol, ki pa so bile vedno negativne. Leta 1990 se je zakoncema Joyner rodila hčerka. Florence je umrla povsem nepričakovano med spanjem, in sicer zaradi kombinacije epileptičnega napada in zatečenih možganov, s katerimi naj bi imela težave že v preteklosti. Stara je bila 38 let.

Zanimivosti

  • Moževa sestra je Jackie Joyner Kersee, prav tako slovita in legendarna atletinja – sedmerobojka.
  • Njen neverjetni svetovni rekord na 100 metrov (10,49 s) naj bi bil dosežen s pomočjo vetra, na kar je opozarjal tudi njen mož in trener Al Joyner. Vendar so naprave, ki so merile veter, kazale drugače.
  • Znana je bila tudi po nenavadnih dresih, ki jih je sama oblikovala, ter dolgih nohtih, ki so bili umetniško oblikovani in pobarvani.

Foto: Profimedia.si