Herpes zoster: Opozorilni znaki, ki se pojavijo nekaj dni pred izpuščajem – med njimi je tudi zobobol! Obiščite zdravnika!

Herpes zoster: Opozorilni znaki, ki se pojavijo nekaj dni pred izpuščajem – med njimi je tudi zobobol! Obiščite zdravnika! (foto: Profimedia) Profimedia
23. 6. 2022

Ste v otroštvu preboleli norice? Verjetno se zdi, da je od takrat že cela večnost. Vendar se lahko virus kasneje v življenju ponovno aktivira in povzroči drugačno zdravstveno stanje – ki mu pravimo pasovec ali herpes zoster. Obstaja veliko znakov, ki lahko opozorijo na to. 

O noricah verjetno niste razmišljali že vse od otroštva (no, razen če jih je imel morda otrok v družini). Vendar virus ostane v telesu in se lahko aktivira kasneje ter povzroči herpes zoster

Pasovec ali herpes zoster je akutno vnetje perifernih živcev, ki se pojavi navadno ob oslabitvi imunskega sistema – največ obolelih je po 65. letu, vendar tudi pri mlajših in v otroški dobi ni tako zelo redek. Spremlja ga več znakov, od izpuščaja, ki je tudi zelo boleč, do zvišane telesne temperature. 

Čeprav je za pasovec oziroma herpes zoster značilen izpuščaj, obstajajo znaki, ki se lahko pojavijo nekaj dni pred tem!

Centri za nadzor in preprečevanje bolezni poročajo, da so lahko med zgodnjimi znaki (pred izpuščajem): 

  • bolečina,
  • srbenje in
  • mravljinčenje. 

Ponavadi na tistem delu telesa, kjer se bo kasneje razvil izpuščaj.

Pred glavnim izbruhom bolniki velikokrat tožijo tudi o bolečinah v križu in zobobolu (pasovec se lahko pojavi tudi v ustih).

Ko se izpuščaj pojavi, običajno prizadene le manjši del telesa – najpogosteje se pojavi kot linija okoli leve ali desne strani telesa, lahko pa tudi na eni strani obraza. Pasovec na obrazu je nevarnejši, saj lahko prizadene oko in celo povzroči izgubo vida, še navajajo pri CDC. V redkih primerih (običajno pri ljudeh z zelo oslabljenim imunskim sistemom) se lahko izpuščaj razširi na večjem delu telesa in je podoben izpuščajem pri noricah. 

Pasovec sicer spremljajo naslednji znaki: 
  • Bolečina, pekoč občutek, otrplost, mravljinčenje,
  • občutljivost na dotik,
  • rdeč izpuščaj, ki se pojavi nekaj dni po pojavu bolečine, 
  • mehurčkasti izpuščaji, napolnjeni z bistro ali belo tekočino, ki je kužna. Ko se odprejo, nastane krasta, 
  • srbenje, 
  • splošno slabo počutje,
  • pri nekaterih bolnikih se lahko pojavi povišana telesna temperatura, glavobol, izčrpanost, občutljivost na svetlobo. 

Obiščite zdravnika! 

Če sumite, da gre za pasovec, morate obiskati zdravnika. Pomembno je ukrepati hitro, še posebej, če je izpuščaj in bolečina prisotna na obrazu, če ste starejši od 60, če ima družinski član močno oslabljen imunski sistem (zaradi raka, kronične bolezni ali jemanja zdravil), če izpuščaj prekriva večji del telesa in je zelo boleč.   

Viri:
NIJZ
www.cdc.gov
www.mayoclinic.org
Oral shingles
Preverite še:
Če je vaša pisava videti tako, je to lahko tudi zgodnji znak Alzheimerjeve bolezni
Tudi zanimivo:
Kaj je ADHD? Razbijamo mite, ki jim še vedno verjamete