Januarsko sproščanje za dušo in telo

Januarsko sproščanje za dušo in telo (foto: Shutterstock) Shutterstock
11. 1. 2019 Vir: liza.aktivni.si

Veseli in debeli december je vsako leto poln bučnih zabav, hitenja in stresa ob koncu delovnega leta. 

Sicer se nam včasih januar zdi dolgočasen in siv, a je popoln mesec za sprostitev uma in telesa. Si tudi vi ob koncu starega leta radi obljubite, da si boste v novem letu vzeli več časa za sprostitev? Zdaj je pravi čas, da to obljubo tudi izpolnite. Kaj lahko naredite za to, da preprosto sprostite um in od hitenja utrujeno telo?

Namesto pregledovanj družbenih omrežij vzemite v roke knjigo

Dandanes vse več časa preživimo na družbenih omrežjih in spletu, ki našemu umu s hitrim menjavanjem slik in obilo dramatičnih informacij preprečuje, da bi se sprostil. Zvečer raje vzemite v roko sproščujočo knjigo ali meditirajte. Meditacija umiri misli in srčni utrip ter nam omogoči, da se lažje osredotočamo na to, kar nam je v življenju resnično pomembno.

Večkrat v naravo in med prijatelje

Ljudje smo del narave, zato se vedno tako dobro počutimo, ko jo obiščemo in se umaknemo od ponorelega sveta. Zimski sprehodi so lahko tako čudoviti, ko posije sonce, zlasti če se odpravimo kam višje, kjer je snega več, razgledi pa prostrani. Zraven povabite tudi svoje prijatelje. Številne raziskave so potrdile, da so ljudje, ki si redno vzamejo čas za družabne stike, srečnejši, bolj zdravi in celo živijo dlje.

Meditacija in dihanje

Pomembne so tudi tehnike meditacije, zavestno dihanje in sprostitvene tehnike – vse, kar nas sprošča, uravnoveša in polni z energijo. Poleg vsega tega pa moramo ohranjati pozitiven odnos do sebe ter do sveta okoli nas.

Pitje vode in nesladkanega čaja

Pitje zadostnih količin vode pomaga odplakovati strupe iz telesa in hidrirati telo (primerni sta kokosova voda in himalajska sol, saj vsebuje 94 kemijskih elementov, ki so enaki elementom v naših telesih).

Večkrat si privoščite dišečo kopel

Le malo stvari nas tako hitro in globoko sprosti kot kopel. Ko so dnevni opravki za vami, si v kopalnici pripravite umirjeno glasbo, prižgite svečke in pripravite toplo kopel. Svet okrog vas se bo v hipu umiril. Globoko dihajte in poskušajte odmisliti vsakdanje skrbi.

Masažo si predstavljamo kot nagrado samemu sebi ob posebnih priložnostih, kot so rojstni dnevi, razne obletnice ali oddih. Resnica je, da so koristi masaže celega telesa veliko globlje kot le dobro počutje med njo in po njej. Z masažo odpravimo ali omilimo morebitne bolečine v mišicah, sklepih ali vezivnem tkivu. Masaža deluje pozitivno na psihično človeško moč.

Fotografija: Shutterstock