Ali ste vedeli? To so 4 zdravstvene težave, ki jih lahko rešite z jokom (nekatere vas bodo presenetile)

6. 6. 2024
Deli
Jok je normalen človeški odziv na celo paleto čustev, ki ima mnoge zdravstvene koristi. (foto: Profimedia)
Profimedia

Četudi v današnji družbi jok še vedno (pre)pogosto predstavlja znak šibkosti, je v resnici vse prej kot šibkost. 

Dejstvo, da je izražanje raznolikih čustev zdravo, namreč potrjujejo tudi številne raziskave. Kljub temu, da so nekatera čustva označena s predznakom negativna, druga pa pozitivna, se na to ne bi smeli pretirano ozirati, saj so vsa čustva v danih trenutkih naraven odziv telesa na trenutno situacijo.    

Jok je normalen človeški odziv na celo paleto čustev, ki ima mnoge zdravstvene koristi, vključno z lajšanjem bolečin in čustveno pomiritvijo ter z ostalimi, ki jih predstavljamo v nadaljevanju.  

Ne spreglejte:

Nekaj zdravstvenih koristi joka 

1. Pomaga sprostiti stres iz telesa

Solze lahko pomagajo sprostiti stres, ki se nakopiči v telesu, kaže raziskava. Glede na ugotovitve sodeč, jok aktivira parasimpatični živčni sistem, ki prične delovati pomirjujoče na možgane. Učinki joka sicer niso takojšnji in lahko traja nekaj minut, preden se telo prične sproščati vse napetosti.

2. Ugodno vpliva na krvni tlak  

Visok krvni tlak lahko botruje k nešteto zdravstvenim težavam, med katerimi so lahko možganska kap, srčni napad, demenca, srčno popuščanje in tudi odpoved ledvic. Glede na različne ugotovitve študij, jok ugodno vpliva na zniževanje krvnega tlaka in uravnoveša srčni utrip. Ob tem pa vseeno velja poudariti, da ob resnih, kroničnih težavah z visokim tlakom kljub temu poiščete zdravniško pomoč.   

3. Pripomore k čiščenju nečistoč iz telesa

Solze lahko pripomorejo tudi k temu, da telo očistijo nečistoč, kot sta dim in prah ter toksine, ki se v telesu naberejo na račun stresa. Posledično popusti čustvena napetost in se izboljša razpoloženje.  

Jok pomaga uničiti škodljive bakterije in ohranja čistost oči, saj solze vsebujejo tekočino, imenovano lizocim. Slednje je potrdila tudi raziskava, ki ugotavlja, da ima lizocim izjemno močne protimikrobne lastnosti, ki lahko celo pomaga zmanjšati tveganja, ki jih predstavljajo biološka teroristična sredstva, kot je antraks.  

4. Pomaga zmanjšati fizično bolečino in izboljšati razpoloženje

Jok izboljšuje razpoloženje in ugodno vpliva na duševno stanje. Morda si ne bi mislili, toda koristen je tudi pri zmanjšanju fizične bolečine. Razlog, da je temu tako se nahaja v tem, da se ob joku izločajo endorfini in oksitocin, ki kot hormoni dobrega počutja in sreče pripomorejo k izboljšanju razpoloženja, posledično pa tudi k zmanjšanju fizične bolečine.     

Vir: miss7zdrava.24sata.hr

Preberite še: 

Novo na Metroplay: "Pilates je veliko več, kot samo modna muha" | Nina Hanžič