10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
10 razlogov, zakaj (ne) imeti aktivno dekle
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
25 budističnih modrosti za mir v vaši duši
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša
6 znakov, da ste izjemno občutljiva duša

Kaj bi morali vedeti o kronični nespečnosti?

Kaj bi morali  vedeti o kronični nespečnosti? (foto: profimedia) profimedia
6. 8. 2018

Zagotovo ste že občutili posledice kakšne neprespane noči in veste, da ni prav nič prijetno, ko se morate kljub pomanjkanju energije soočiti z vsakdanjimi opravili. Ko gre za kronično nespečnost, pa ima ta hujše posledice na zdravje.

Kaj je kronična nespečnost in kaj jo lahko povzroči?

Ko govorimo o kronični nespečnosti, pogosto pomislimo na ekstremne primere, ko so ljudje več dni prikrajšani za spanje. Vendar se sem uvrščajo tudi druge težave, ko oseba težko zaspi ali že nekaj časa ne more mirno prespati noči. Ko se težave pojavljajo vsaj 3 noči zapored na teden in vse skupaj traja en mesec ali več, gre verjetno za kronično nespečnost. Vzrokov za to je lahko več:

  • okolje (zvočna onesnaženost, pretoplo ozračje, svetloba …)

  • mentalne težave (depresija, napetost, preobremenjene misli)

  • fizične težave in navade (bolečine, prekomerno pitje alkohola, kofein tik pred spanjem, nereden urnik spanja …)

Priporočeno je tudi, da v posteljo ne nosite pametnega telefona in ne strmite v televizijski ali računalniški ekran tik pred spanjem. Dlje trajajoča nespečnost telesu povzroči velik stres in vpliva na veliko področij, med drugim na presojo in spomin, čutiti lahko začnete napetost ali postanete depresivni. Če se spopadate s kronično nespečnostjo, se obrnite na osebnega zdravnika, ki vam bo znal najbolje pomagati.

Preden se nespečnost pretvori v kronično stanje in načenja vaše zdravje, poskrbite za dobre navade, s katerimi si boste zagotovili dovolj spanca. Pomembno je, da imate reden urnik spanja, ki se ga držite tudi ob vikendih in prostih dnevih. Za dober dan poskrbite, da bo gladko tekla jutranja rutina, ki naj zagotovo vsebuje zajtrk in nekaj razteznih vaj, takoj ko vstanete iz postelje (ali pa jutranjo telovadbo naredite kar v postelji).

Namig za športnike

Resni športniki se v posteljo vedno odpravijo prej, kot mislijo, da bi se morali. Če želite na primer zaspati ob 23.00, bi morali leči že vsaj pol ure prej, saj telo in misli potrebujejo nekaj časa za umiritev in pripravo na spanje.

Na spletnih straneh Adria Media Ljubljana uporabljamo piškotke z namenom zagotavljanja spletne storitve, oglasnih sistemov in funkcionalnosti, ki jih brez njih ne bi mogli nuditi.

Z nadaljnjo uporabo spletnih mest soglašate z uporabo piškotkov.
Če piškotkov ne želite, jih lahko onemogočite v nastavitvah

zapri