Kaj bi si ljudje z bipolarno motnjo želeli, da vemo o tej bolezni?

Kaj bi si ljudje z bipolarno motnjo želeli, da vemo o tej bolezni? (foto: profimedia) profimedia
27. 9. 2020

Verjetno predvsem to, da niso samo zelo veseli in zelo žalostni, ampak je bolezen veliko zahtevnejša, kot si mislimo. 

Ko razmišljamo o bipolarni motnji, pomislimo na tisto, kar naj bi vedeli vsi: gre za menjavo razpoloženja, ki ga osebe s to motnjo pač doživljajo malce večkrat kot mi sami. To je zelo posplošeno in napačno mišljenje. 

Kaj bi si ljudje z bipolarno motnjo želeli, da vemo o njihovi bolezni?

Obstaja več tipov bipolarne motnje

Natančneje obstaja 2 tipa. 

Pri tipu I se ponavljajo epizode manije in depresije. Epizode manije so lahko tako hude, da je potrebna hospitalizacija. Tisti, pri katerih se izrazita manija ne razvije, doživljajo blažjo obliko - hipomanijo - ki se ciklično menjava z depresijo. To je tip II, za katerega so značilna krajša obdobja manije.  

Pri vsakemu posamezniku se motnja kaže drugače

Ne moremo in nepravično bi bilo, da bi vse metali v isti koš. Nekateri redko doživijo epizode in živijo dokaj normalno, z zdravili uspešno obvladujejo motnjo. Drugi so večkrat hospitalizirani in potrebujejo več strokovne pomoči. 

Če se v enem letu ponovijo več kot 4 epizode motnje, gre za hitro ponavljajočo se bolezen. Lahko celo tako napreduje, da oseba na dnevni ali tedenski ravni doživlja epizode.

Še vedno rišemo stereotipe o mentalnih boleznih

Radi rečemo, da smo v primerjavi s preteklostjo precej napredovali, kar se tiče sprejemanja drugačnih. Pa smo res? Ljudje z mentalnilnimi boleznimi bi nam lahko povedali drugače. 

Bipolarna motnja ne pomeni, da je nekdo občasno razdražljiv ali celo nor in je nikakor ne moremo primerjati s svojim slabim dnevom. Gre preprosto za to, da procesi v njihovih možganih potekajo drugače kot pri zdravi osebi. Prav tako ne smemo zanemarjati učinka, ki ga ima bolezen na življenje neke osebe. 

Tudi ljudje z bipolarno motnjo pa si konec koncev želijo enako kot mi: podpore, ljubezni, sprejemanja.