Kaj je pametno in kaj ni priporočljivo jesti v poletni vročini?

31. 7. 2016 | Vir: liza.aktivni.si
Deli
Kaj je pametno in kaj ni priporočljivo jesti v poletni vročini? (foto: Shutterstock)
Shutterstock

V vročih dneh je pomembno, da si zagotovimo zadostno količino tekočin in izbrano prehrano, kajti tudi hrana vpliva na to, kako prenašamo vročino.

Pijte dovolj navadne vode in nesladkane čaje, izogibajte pa se alkoholu in prevelikim količinam kave. Posebno poleti ne bi smeli imeti težav z zdravo prehrano, saj je sadja in zelenjave v obilici, cene pa nizke.

Jejte večkrat, a zelo po malem - pozabite na tri velike, težke, mastne obroke, ampak načrtujte najmanj pet skromnih, lahkih obrokov na dan. Za kosilo in večerjo je najboljša izbira sveža solata s pustim mesom, ribami ali stročnicami.

Preveč začimb

Začimbe vsaki jedi izboljšujejo okus, ampak prav tako lahko povišajo telesno temperaturo zaradi spodbujanja metabolizma.

Meso in mesne omake

Poletje ni najboljši čas za uživanje v težkih mesnih omakah. Pa naj bodo od piščančjega mesa, govedine ali celo od morskih sadežev – vse lahko povzročijo pretirano potenje in prebavne težave.

Mastna hitra hrana

Mastni, pečeni, dimljeni in začinjeni hrani se je treba izogibati vse leto, še posebej pa poleti. Poleg tega, da bo preizkušala zmožnosti prebavnega sistema, lahko, če ni sveže pripravljena, povzroči zastrupitev.

Sir

Vsebuje ogromno kalorij, poleg tega pa se boste počutili napihnjeno in upočasnjeno. Le kdo si to želi na plaži?

Kaj pa je poleti priporočljivo jesti?

Lubenica

Za osvežitev in zdravje izberite lubenico, ki ima celo 92 odstotkov vode, kar telesu zagotovi dovolj hidracije.

Mango

Mango je prav tako dober izbor, ker v sebi skriva visoko vsebnost beta karotena, kar pomeni, da je idealen za doseganje bronaste barve kože. Prav tako predstavlja izvir hranljivih materij v koncentrirani obliki. Zato, če želite zmanjšati vnos kalorij v organizem, je mango odličen izbor.

Bučke

Ta čudovita zelenjava vsebuje več kot tretjino priporočene dnevne količine vitamina C in veliko koncentracijo betakarotena. Številne raziskave so potrdile, kako prehrana, obogatena z betakarotenom, zmanjšuje tveganje za kancerogena obolenja in od bolezni koronarnih arterij.

Novo na Metroplay: Župnik Martin Golob | "Duhovnik je lahko čisto normalen človek!"