Kaj pomeni, če v dlaneh čutite otopelost ali mravljince?

Kaj pomeni, če v dlaneh čutite otopelost ali mravljince? (foto: profimedia) profimedia
24. 7. 2019

Vzrokov je seveda lahko več, naštevamo pa nekaj možnih zdravstvenih stanj, ki so povezana s pojavljanjem otopelosti v dlaneh. 

Če sumite, da obstaja možnost, da je kateri od znakov povezan z vašimi težavami z dlanmi, se posvetujte z zdravnikom. 

Teniški komolec

Kakor pove že ime, se teniški komolec pojavi predvsem pri tenisačih, pa tudi golfistih in drugih, ki so pogosto vpleteni v aktivnosti, ki zahtevajo zvijanje roke in dlani v določeno smer. Težavo povzroči obraba tetiv, ki potekajo po komolcu. Kasneje se razvije bolečina v komolcu in ramenih, zgodnji znak pa je otopelost in mravljinci v dlaneh. Če to začutite pri sebi, opustite šport za nekaj časa. Kadar se težava pojavi kljub temu, da se izogibate aktivnostim, se o tem posvetujte z zdravnikom. 

Sindrom karpalnega kanala

To je eden od najpogostejših vzrokov za omrtvičene dlani. Pri sindromu gre za utesnitev enega od živcev ki poteka v roki (medianega živca). Živec oživčuje palec, kazalec, sredinec in del prstanca, zato boste v teh delih začutili mravljinčenje. Če se stanja hitro ne začne zdraviti, je čez čas potrebna operacija. 

Včasih se je sindrom karpalnega kanala pojavljal predvsem pri mizarjih, trgovcih, strojepiscih, šiviljah … V novodobnih poklicih pa je prisoten predvsem pri ljudeh, ki veliko delajo z računalnikom. 

Težave s ščitnico

Verjetno otopelosti dlani ne bi takoj povezali s ščitnico, vendar je zgodnji znak, ki kaže, da nekaj ni vredu. Nezdravljene težave s ščitnico povzročijo težave v komunikaciji med možgani, hrbtenjačo in preostalim telesom. Gre za to, da ščitnica ne proizvaja dovolj hormonov za normalno delovanje telesa. Težave s ščitnico spremlja tudi nenadzorovano večanje teže, izpadanje las in nenehen občutek mraza. 

Pomanjkanje vitamina B12

Vitamin B12 najdemo v mesu, jajcih in mlečnih izdelkih, zato ga običajno v zadostnih količinah pridobimo iz hrane. Kadar je v telesu pomanjkanje, občutite utrujenost (tudi, če ste dobro spali), težave z ravnotežjem, oteženo dihanje, vedno mrzle roke in noge, glavobole ter otopelost v dlaneh, kar lahko vodi v okvaro živcev. 

Težave s premajhno količino vitamina se lahko pojavijo, če vaša prehrana temelji predvsem na rastlinskih izdelkih ali če trpite za katero od bolezni, ki lahko privede do pomanjkanja na primer celiakijo. 

Motnje zaradi alkohola

Prekomerno uživanje alkohola lahko na daljši rok povzroči škodo tudi na živcih. Čeprav razlog za to ni čisto znan, znanstveniki verjamejo, da velike količine alkohola lahko direktno zastrupljajo živce. S težavo povezujejo tudi slabe prehranjevalne navade, ki so povezane z alkoholizmom. 

Ob tem lahko začutite slabljenje mišic in zbadanje v različnih delih telesa. Kot prekomerne pivce alkohola označujemo ženske, ki spijejo več kot 3 alkoholne pijače na dan in moške, ki spijejo več kot 4 kozarce. 

Kap

Otopelost ali mravljinčenje dlani, ki se zgodi v trenutku, je lahko pokazatelj, da boste doživeli kap. To se zgodi, ker kri zaradi blokad ne more doseči določenih delov možganov. Otopelost bo spremljala utrujenost, paralizacija enega dela telesa (levega), krči, slabost, zabuhlost. Oseba se lahko začne prijemati za srce ali prsni koš. Ukrepati morate takoj, saj v najslabšem primeru lahko sledi smrt.

Preverite tudi: