Kako lahko po porodu poskrbim zase?

Kako lahko po porodu poskrbim zase? (foto: profimedia) profimedia
30. 9. 2015 Vir: liza.aktivni.si

Rojstvo otroka je za vsako mamo neprecenljiva izkušnja. A vse mlade mame vemo, da se življenje, ki smo ga poznale do trenutka, ko se je otrok rodil, po porodu obrne na glavo. Nič več ni tako kot je bilo. 

Prej smo bile same gospodar svojega časa, dovolj ga je bilo za nas, za partnerja, službo, prijatelje, za počitek in razvajanje. Po rojstvu otroka nimamo več toliko časa in energije za partnerja, prijatelje in stvari, ki smo jih rade počele. Smo utrujene, negotove, zaradi hormonskih sprememb nam razpoloženje močno niha. Zelo hitro se lahko znajdemo v duševni stiski, zato je pomembno, da znamo izkoristiti tiste redke trenutke, ki jih imamo zase in poskrbimo za svojo psihofizično kondicijo.

Vzemite si čas za sprostitev, počitek in spanje

Brez slabe vesti si lahko vsak dan vzamete nekaj časa samo zase. Naj takrat za dojenčka poskrbi mož, mama ali pa kdo drug, ki mu zaupate. Če si vzamete čas zase, ne pomeni, da ste slaba mama. Tudi zamudili ne boste ničesar.

Prisluhnite sebi, naj vam bodo nasveti iz knjig le oporne točke

Poplava raznoraznih priročnikov za delo z otroki je za mnoge mlade mame lahko prej obremenitev kot pomoč. Nasveti za ravnanje z dojenčkom se zelo razlikujejo in posledično pri mladih mamah povzročajo veliko zmede in še večjo negotovost.

Prosite za pomoč in spregovorite o svoji stiski

Skrb za majhnega dojenčka ni enostavna. Pogosto zbujanje ponoči, krči, težave s hranjenjem, negotovost in že samo dejstvo, da je tu nov član družine in misel, da bo zdaj vse drugače, je velik zalogaj. Zato je popolnoma normalno, da vsaka novopečena mamica potrebuje pomoč. Nič ni narobe, če se tako počutite. Lahko ste ponosne nase, ker ste si priznale, da potrebujete pomoč in tako poskrbele zase.

Ne držite v sebi težkih občutkov, strahov in dvomov. Pogovorite se o njih z osebo, ki vam je blizu in za katero veste, da vam bo prisluhnila. Pogovor z osebo, ki vas razume in podpira, ima neverjetno zdravilno moč.

S partnerjem si vzemita čas, ki bo le vajin

Po porodu zmanjka časa (in včasih tudi energije) za preživljanje časa s partnerjem. A za vajin odnos je nujno, da ga negujeta tudi po porodu. Potrebujeta nežnost in razumevanje drug drugega, potrebujete občutek, da ste, poleg tega, da ste mama, še vedno tudi ženska. Zato si vzemita čas drug za drugega. Če ne gre pogosteje, pa si določita en dan v tednu, lahko je zvečer, ali v kakšnem drugem delu dneva, ko bo otrok spal, ko bosta vsaj kakšno uro pomembna le vidva in vajin odnos.

Ne bo konec sveta, če ne boste dojili

Ob vsej promociji dojenja si večina novopečenih mamic želi, da bi lahko dojile. Dojenje je tudi najbolj zdrava odlika hranjenja za dojenčka, najcenejša in preko dojenja se splete posebna vez med mamico in otrokom.

Kaj pa če preprosto ne gre? Nekatere ženske se kljub prebrani gori priročnikov in posvetu s strokovnjaki, nastavkom za dojenje, črpanju mleka in vztrajnem pristavljanju otroka zaman trudijo, da bi dojenje steklo.

Za večino je to zelo hud udarec in zelo težko se sprijaznijo, da ne bodo dojile svojega otroka. Začnejo se obtoževati, da so slabe mame, da ne zmorejo, ne znajo, niso naredile dovolj za svojega otroka... Pa je res tako? Ženska res ne more biti dobra mama, če svojega otroka ne doji? Zapomnite si, da ne bo konec sveta, če ne boste dojile. Vašemu malčku bo veliko več pomenila ljubezen, ki jo bo prejel od vas. Ljubeč odnos, ki je tako poseben in samo vajin.

Imam znanko, ki si je srčno želela dojiti. A kljub temu, da je imela veliko mleka, njen malček ni hotel vleči. Zvijal se je in jokal, ko ga je pristavila. Kako jo je bolelo. Kot bi ji nekdo ustavil srce. Dolgo se je trudila, a ni in ni šlo. Niso izvedeli zakaj. Otrok je bil iz dneva v dan bolj jokav, razdražen, zaradi lakote ni spal, ona pa je bila razdražena zaradi neprespanosti, polna samoobtoževanja in samokritike, izčrpana, brezvoljna... na koncu ji ni preostalo drugega, kot da začne dodajati otroku mlečni nadomestek. Sprejela je in se sprijaznila s tem, da ne bo nikoli dojila. Šele takrat je začela uživati v materinstvu.

Če je potrebno poiščite strokovno pomoč

Če prepoznate simptome poporodne depresije, ki trajajo ves dan, neprekinjeno dva tedna, ne odlašajte in poiščite strokovno pomoč. Pri blažjih oblikah poporodne depresije je primerna psihoterapija, podporne skupine ali skupine za samopomoč, pri močneje izraženih simptomih, pa se psihoterapija kombinira tudi z zdravili.

Drage mlade mamice, popolnoma normalno je, da se v materinstvu soočate s težkimi preizkušnjami. Materinstvo je vse prej kot lahka naloga in vloga. Začetki so naporni za vsako mlado mamico. Tudi zame so bili. Sem pa hitro spoznala, da če bom poskrbela za lastno psihofizično kondicijo, bo sčasoma postalo lepo in bom začela uživati v materinstvu. Zato poiščite pomoč, če boste čutile, da ste negotove, izčrpane, vaša glava pa polna dvomov, vprašanj in negativnih misli. Za začetek je dovolj že to, da spregovorite z nekom, ki mu zaupate in vam bo prisluhnil. Niste same v svoji stiski.

Preberite še: Poporodno obdobje, čas neizmerne sreče in težkih preizkušenj

Avtorica prispevka sem univerzitetna diplomirana sociologinja in specializantka integrativne relacijske psihoterapije Ana Debevec. Če bi se radi naročili na individualno psihoterapijo ali me kaj povprašali, lahko stopite v stik z mano preko moje spletne strani psihoterapija-kranj.si. Psihoterapijo izvajam v Kranju in v Ljubljani.